Just Cause 4 – opis


Just Cause 4 nas ponovo vraća dobro poznatim akrobacijama Riko Rodrigeza, i to radi na odličan način. Ako vam je fizika u školi bila dosadna ili je niste razumeli, nemojte da se brinete. Ne zna je ni Riko, ali zato zna da leti, skače, vozi sve što ima točkove, krila i elise. I to radi sa stilom.

Kontrole

Do sada sam izbegavao ovaj serijal. Pre nekoliko godina sam probao Just Cause 2, ali mi nešto nije leglo. Rešio sam da ovog puta budem strpljiviji i to se isplatilo. Ono što mi i dalje pravi problem jesu kontrole. Što se tiče kretanja, to je ok kada igrate mišem i tastaturom, klasične W,A,S,D kontrole. Ali zato mapa, promene podešavanja kuke i slično, nije intuitivno za okorele PC igrače. Vidi se da je portovano sa konzola. Čak i sada imam problem da izađem iz igre, prava mi je enigma gde je dugme za to.

JUST CAUSE 4 mapa

JUST CAUSE 4 mapa

Kada sam uspeo da se izborim sa kontrolama, krenulo je ludilo. Ako ste nekada želeli da bejzbol palicom iskalite bes na nekom starom televizoru a nikad niste imali prilike, Just Cause vam ispunjava taj poriv. Možete uništiti bukvalno sve što vidite. A arsenal oružja je stvarno impresivan. Od različitih automatskih pušaka, sačmara, bacača raketa, do mitraljeza na oklopnim vozilima i protivavionskih raketa, sve ima za cilj pravljenje što većeg haosa. Čak postoji i skala, što je više haosa u državi Solis, to više trupa na vašoj strani, koje se bore protiv tiranskog režima Oskara Espinoze.

Gameplay

Centralna ideja igre zasniva se na Rikovom korišćenju kuke koju nosi na ruci. U ovom slučaju je “hook” igre prava kuka. Nju možete koristiti na različite načine. Kombinacijom njenih mogućnosti, možete dobiti urnebesne rezultate. Imao sam slučaj da mi je za jedan zadatak bio potreban avion koji se nalazio tik uz vodopad. Od siline vode, on se izvrnuo i pre nego sam došao do njega. Okrenuti ga na pravu stranu bio je pravi izazov. Iskoristio sam kuku da na jedno krilo postavim balon, a na drugo turbo pogon. Aktivacijom oba, avion se podigao i počeo da se vrti u vazduhu. Da li je realno; nije. Fizički moguće…čisto sumnjam. Ali je veoma zabavno.

Osim ovih kombinacija, kuku najčešće koristite za penjanje ali i za brzo bekstvo. Pomoću nje hvatate zalet za poletanje padobranom. Let je najefikasniji način kretanja. Podignete se visoko padobranom, otvorite krila i kreće uživanje. Tada se u pravom svetlu vidi lepota grafike Just Cause-a 4. Vizuelno, igra je pravo remek delo i blago onom ko može da je potera na maksimalnim detaljima a da mu komp ne štucne.

Iako nisam mnogo igrao prethodne delove, korišćenje kuke nije bilo iznenađenje. Ipak je Rico Rodriguez legenda i svetu igara. Ali ono što me je prijatno iznenadilo jeste vožnja. Možete da vozite bukvalno sve što vidite. Od motora, pa do raznih letelica.

Često ćete dobijati zadatke vezane za vožnju. Ti zadaci su meni bili podjednako zabavni kao i oni sa pucnjavom. Kako mi se odavno igra neki GTA, ovaj segment igre mi je baš legao.

Borba

Kombinacija velikog arsenala oružja i Rikova mogućnost letenja u teoriji daju šarenolikost borbi. Nemoguće je da vas neko jednim pogotkom ubije. Meni se dešavalo da poginem samo u vozilima koja bi eksplodirala ili ako bih bio pored neke druge velike eksplozije. Riko može da nosi dva oružja. Jedno je lako a drugo teško. Lako oružje je korisno za pešadiju, dok teško koristite kako za pešadiju tako i za vozila. Ovde je naročito zabavno korišćenje okoline u borbi. Kada sednete u haubicu ili tenk, kreće masovno uništenje. Jedino što mi se ne sviđa u borbi je ragdoll fizika, koja deluje smešno u nekim situacijama.

Priča

Ovde niko ne očekuje scenario za Oskara. Riko dolazi u Solis, zemlju svoga oca, Migela Rodrigeza, koji je radio kao naučnik na “Projektu Illapa”. Ispostavlja se da je to projekat za razvoj super oružja koje može da kontroliše vreme. Migel je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima, a Riko je tu da dođe do istine i kazni odgovorne. Na tom putu sreće razne likove koji imaju svoje ciljeve. Mnogi žele kraj vladavine Oskara Espinoze i njegovih plaćenika iz Crne Ruke. Vođa ovih plaćenika, Gabriela Morales, učiniće sve da spreči takav razvoj događaja. Uz pomoć prijatelja, Riku će posao biti olakšan.

Just Cause je dobra igra koja pruža obilje načina da se zabavite. Riko je evoluirao, ali ostao dosledan sebi, da je zabava uz njega zagarantovana. Ako imate mašinu koja može da potera ovog lošeg momka, skoknite do Solisa za anti stres terapiju.

ComputerLand nam je i ovog puta ustupio igru za review. Najnovije igre možete kupovati na njihovom web shopu a informacije o njihovim aktivnostima pratiti na Instagram profilu.