Games.con Beograd 2019


Games.con je konvencija gaming i pop kulture koja se održala prošlog vikenda od 6.do 8. decembra na Beogradskom sajmu. Ovo je bila četvrta godina održavanja i u odnosu na prošlu nije donela mnogo novina.

Hale 1, 1a i 2 su bile slično konfigurisane kao prošle godine. Dominantni prostor je dat eSports manifestacijama. Verovatno je to najinteresantnije mlađoj publici, jer su oni i najčešći posetioci konferencije. Kako ne pratim eSports dešavanja, to me nije privuklo.

Ono što po mom mišljenju nedostaje festivalu jesu veće izdvačke kuće i studia, gde bi mogli da probamo stare ili neke aktuelne igre. Verujem da je potrebno puno truda i rada da se organizuje ovakva manifestacija. I da organizatori imaju brdo problema u tom procesu. Ali kako već postaju prepoznatljivo ime, nadam se da će usmeriti energiju da sledeće godine bude više štandova sa nekim ekskluzivama igra koje tu možemo probati.

I ovoga puta su ljubitelji mačevanja mogli da vide školu Terca i njene takmičare. Bilo je maketara, štandova sa akcionim figurama, maijca i drugih rekvizita iz popularnih serija i filmova. Cosplay takmičenje je sigurno nešto najinteresantnije što se moglo videti na konferenciji.

Jedna od interesantnijih instalacija je bila 3D platforma gde ste mogli da se krećete na pokretnoj traci i sa 3D naočarima. Očekujem da u sledećih desetak godina nešto poput igranja viđenog u Ready Player Onebude realnost.

Nadam se da će ova manifestacija trajati dugo, jer igrači u Srbiji to zaslužuju. Voleo bih da sledeće godine veći akcenat bude na single player igre i da se i SGA i druge firme vezane za industriju igara malo više uključe.

Leave a comment