Valve ostaje bez kreatora serijala Half-Life 1


Marc Laidlaw, proslavljeni pisac naučne fantastike koji je radio sa Half-Life razvojnim timom iz Valvea od 1997. godine, potvrdio je da se povlači iz  vašingtonskog studija Bellevue. On je bio jedini pisac koji je radio na oba  Half-Life dela i kreirao je  priču za obe igre. Kasnije je bio angažovan kao glavni pisac za Half-Life 2 Epizodu 1 i 2.

Nije jasno da li je Laidlaw završio zaplet za Half-Life 3 pre odlaska iz Valvea. Status ovog projekta ostaje i dalje dobro čuvana tajna, gde Valve još od izbacivanja Half-Life 2: Episode 2 iz 2007. godine nije o tome ništa objavljivao. U zadnjih nekoliko godina, zaljubljenici u ove igre su počeli da se pitaju da li je treći nastavak uopšte u pripremi.

U email prepisci između  Laidlawa i obožavatelja, pisac je objasnio da se povlači uglavnom zbog ličnih razloga i sugeriše da je odlazak protekao u prijateljskom duhu.

“Više nisam uposlenik Valvea, nisam uključen u svakodnevne odluke i operacije, nisam portparol kompanije, nemam pristup većini poverljivih dokumenata, niti radim na bilo kojoj igri koju Valve razvija ” izjavio je Laidlaw.

“Najvidljiviji razlog je što sam star, ili bar idem ka tome. Moj nadimak kada sam počinjao u Valveu daleke 1997. godine bio je “Starac Laidlaw”. Mladi dizajner koji je tada tek počinjao sa radom u Valveu a koji mi je taj nadimak nadenuo je sada stariji nego što sam ja tada bio. Imao sam dobru seriju ali u poslednje vreme imam potrebu da napravim pauzu od zajedničkog haosa koji čini produkciju igara i da se fokusiram na usamljeniji proces pisanja.”

Laidlaw je rekao da mu je želja da se vrati pisanju za neki drugi mediji osim igara, ali je i dalje otvoren za saradnju sa Valveom u ulozi freelancera.

“Osećam da je pravo vreme da se vratim korenima i vidim gde će me to odvesti. Može biti da put ponovo vodi ka igrama, ali to sigurno sada nije planirano. Moji prijatelji znaju da mogu da me konsultuju ako imaju neko pitanje na koje bih mogao dati odgovor.”

Ostali vrlo ugledni pisci u Valveu su Chet Faliszek i Erik Wolpaw.

“Šta će u budućnosti Valve uraditi sa serijalom Half-Life nije u mojim rukama.”

“Bio sam zahvalan ko-kreator, ali su dani rada na tom serijalu iza mene.” kaže Laidlaw.

Izvor: gamespot.com


Leave a comment

One thought on “Valve ostaje bez kreatora serijala Half-Life