Aluna: Sentinel of the Shards-opis


Aluna: Sentinel of the Shards prati avanture ratnice Alune, ćerke španskog konkistadora i južnoameričke boginje prirode Pachamame. Radnja igre se dešava u 16. veku. Zatadak koji Aluna dobija je da sastavi majčin medaljon koji nosiocu daje natprirodne moći. Na tom putu, upoznaćemo se sa mitologijom drevne civilizacije Inka dok Aluna ide ka ispunjenju svoje sudbine.

Borba u Aluna: Sentinel of the Shards

Aluna: Sentinel of the Shards je hack and slash RPG, u Diablo stilu. Aluna kreće u potragu za delovima majčinog talismana. Mape su prilično linearne, ali se može desiti da naiđete na veću grupu neprijatelja, koje u tom trenutku ne možete da savladate. Olakšavajuća stvar je da vas neprijatelji jure samo do određenog mesta. Zato je taktika “udri i beži” često delotvorna. Međutim, bosovi su u arenama, gde nema bežanja. Tu morate osmisliti strategiju. Kombinacija magije, zamki i odgovarajuće opreme vam može znatno olakšati borbu. Najčešće ćete koristiti Q dugme, koje se koristi za obnavljanje zdravlja. Određeni potezi vam uzimaju “manu”. Od eskivaže, jedino možete da pravite kolutove, duplim klikom na taster u pravcu gde želite da idete.

Sa svakim nivoom dobijate jedan poen koj imožete upotrebiti u tri grane, za blisku borbu, borbu na daljinu i magiju. U borbi imate šest veština koje možete koristiti iz ove tri grane. Levi i desni taster miša i brojevi 1 do 4 služe za aktivaciju tih veština. Kako imate mnogo više veština od toga, morate odabrati one koje su najbolje za opremu koju nosite,

Svet u Aluna: Sentinel of the Shards

Avantura nas vraća u 16. vek i upoznaje sa mezoameričkom kulturom i verovanjima. Aluna je kao dete bila svedok spašavanja sveta od strane boginje Pachamame. Kometa koja je išla ka zemlji je uništena zahvaljujući njoj, pri čemu se njena ogrlica, u kojoj je esencija njene moći,  rasprsla i njeni delovi prosuli po zemlji. Aluna je tada odvedena u Španiju, zemlju njenog oca. Godinama kasnije, svet  podpada pod uticaj zlog sveštenika Nagarika, i priroda je počela da se menja. Aluna se vraća u svoju rodnu grudu, gde želi da sakupi delove majčine ogrlice, kako bi ga sprečila u tome.  Na putu joj stoje horde neprijatelja, od besnih lisica pa do ljudi guštera, piratskih utvara i konkistadora.

Mapa u Aluna: Sentinel of the Shards

Mapa u Aluna: Sentinel of the Shards

Zaplet u igri je šablonski. On se oslanja na stripove o Aluni, tako da je za slabije upućene dosta nedorečenih stvari. Igra pre svega drži pažnju zahvaljujući izazovnim borbama i plenom koji nasumično ispada od protivnika i iz kovčega. Imajte u vidu da imate samo 100 mesta u inventaru. Iako to deluje puno, lako se sve popuni. Portali su tu od velike pomoći. Često ćete putovati do trgovca, koji vam može i kreirati oružja.

Grafika u igri je prihvatljiva. Specijalni potezi koje koristite u borbi mogu biti tromi, pa da ne odrade kada poželite i kada vam najviše trebaju.. Neprijatelji to mogu iskoristiti. Same mape se razlikuju, prolazite kroz močvare, pećine, priobalje…ali sve vrlo postaje monotono. Ali ako volite hack and slash igre, Aluna: Sentinel of the Shards može biti dobro bekstvo od dosade.

Leave a comment