Civilization VI: Sve što treba da znate


Civilization VI, novi nastavak jednog od najpopularnijih serijala strateških igara, najavljen je za 21.oktobar 2016. godine, ekskluzivno kao PC izdanje. U razgovoru sa glavnim dizajnerom Edom Beachem saznali smo o novinama koje su uvedene u ovaj deo, od poboljšanih gradova do aktivnijeg sistema u istraživanju.

“Veliki broj ljudi iz razvojnog tima su isti oni koji su već radili na Civilization V: Brave New World ekspanziji,” rekao je Ed Beach. “Veoma smo ponosni na rad koji smo tamo uložili.” U isto vreme, to iskustvo je značilo da su Beach i njegov tim svesni kako su igrači odreagovali na peti deo. “Primetili smo da postoji način igranja koji koristi većina igrača. Svi kažu napravite četri grada, nemojte da se previše širite. Igrači su videli razvojne puteve koje je nabolje iskoristiti i njih se čvrsto drže.”

U Civilization VI, Firaxis ne želi da dozvoli igračima ukalupljenu igru. “Želimo da nateramo igrače da više misle. Želimo situaciju gde morate da reagujete na ono što vam igra servira. Šta vam pruža mapa, vaša startna pozicija, šta znači imati određenog vođu na vašoj strani.” Sve je to urađeno sa ciljem da imate raznovrsniju kampanju, u kojoj ćete više inprovizovati.

screenshot civilization VI

Civilization VI: gradovi su sastavljeni od oblasti

U Civilization VI, svaki tip zgrada pripada nekoj oblasti, a svaka oblast postoji kao samostalno polje. “Imate polje za Univerzitet, i tamo će biti sve vezano za istraživanje – tu će biti biblioteka, fakulteti, istraživačke laboratorije, sve u toj oblasti.” Slično, biće vojna oblast, industrijska oblast, lučka. “Postoji 10 do 12 različitih tipova oblasti koje ćete postavljati u vašem gradu, a na igraču je da osmisli najbolji način za uklapanje ovih oblasti u jednu veliku prostornu slagalicu. Ovo je vrlo interesantan i zabavan pristup za razvoj vaše imperije koji sada ima dodatni sloj koji ranije nije postojao.”

Razmeštaj oblasti je više od običnog pitanja estetike. Određena polja će davati bonuse određenim oblastima. Planine su odlične za istraživanje neba, tako da daju bonuse za naučne objekte. Planine su takođe dobro mesto za molitvu – daju bonus na veru. “Svaka oblast ima neko dobro mesto. Morate da vidite koja su ta mesta u odnosu na resurse koji se nude. to postaje zabavna igra puzli, gde pokušavate da dobijete maksimalne bonuse dobrim rasporedom.”

Polja u oblastima takođe sadrže informacije. Samim izgledom oblasti u gradu, lako možete da kažete čime se grad bavi. Na prvi pogled, bićete u stanju da vidite na koji resurs je fokusiran vaš grad. Isto važi i za suparničke civilizacije. Sa glavne mape, možete da identifikujete grad koji, ako bude osvojen ili uništen, može da unazadi razvoj vaših neprijatelja.

Civilization VI Gradovi

Civilization VI: Istraživanje je mnogo aktivnije

Za razliku od predhodnih Civilizacija, brzina u istraživanjima nije bazirana samo na naučnom potencijalu vašeg naroda. “Sada postoje stvari, za skoro svaku tehnologiju u igri, koje vam mogu pomoći da krenete u određenom pravcu razvoja. Ako želite da razvijete građevinu ili konstrukcije, koji su vam potrebni za izgradnju zaštitnog zida, što pre krenite u izgradnju kamenoloma. Na taj način će vaši podanici steći znanja koja su im potrebna da budu dobri zidari.” Vaša imperija uči kroz rad.

“Ako želite da razvijete mornaricu, u predhodnim Civilization igrama ste mogli da istražite svu tehnologiju za to a da pri tom nemate grad na obali. Sada možete dobiti značajan bonus za plovidbu kada stavite grad blizu mora. Bonus će se dodatno povećati ako pravite ribarske brodove i počnete da sakupljate morske resurse.”

Neki bonusi u istraživanju će zavisiti od terena oko vas – jer je cilj Firaxisa bio da kreirate specifičnu strategiju u zavisnosti od vaše startne lokacije. “Igrači će morati dobro da razmisle: Pogledaj ovu startnu poziciju, odlična je za razvoj jahanja kako bi razvio veoma mobilnu vojsku. Krenuću da forsiram takav razvojni put.'”

Civilization VI Leaders

Civilization VI: Sve vođe imaju neki cilj

Firaxis želi da diplomatija bude dinamičnija, i da natera igrače da u letu menjaju politički pristup. “Svaki AI vođa ima istorijski cilj koji je odgovarajući njegovom istorijskom karakteru. Odabrali smo za svakog od njih da imaju način igranja koji je jedinstven ali odgovarajući njihovoj ulozi u nacionalnoj istoriji.”

Jedan vođa može biti fanatičan po pitanju saveza sa gradovima državama. Ovo vas tera na odluku: odustanite od gradova država i potencijalno postanite prijatelj sa njim ili se borite za simpatije tih gradova država gde može doči do sukoba sa nacijom tog vođe. “Morate da se prilagodite različitim karakterima koje srećete i da saznate šta ih čini srećnim a šta ne. To će zavisiti od vođe do vođe, što će uticati na sam karakter njihovih civilizacija.”

Naravno, istorijske karakteristike se mogu naučiti i upotrebiti u načinu igre. Da bi se to izbeglo, Firaxis je kreirao nove ciljeve koje nisu istorijski vezani za vođe i tajno ih je dodelio svakom vođi na početku igre. “Kako napredujete u igri, možete otkrivati koji su to ciljevi špijuniranjem ili pokušajem da naučite više njihovih tajni. Jednom kada otkrijete ciljeve vođa, možete to iskoristiti u diplomatiji.”

Po glavi mi se vrzma veoma važno pitanje. Ako su karakteristike vođe istorijske, da li bi Gandi bio blagonaklon prema nuklearnom armagedonu?

“Imamo specijalan način na koji smo njega rešili. Na početku će biti veoma miroljubiv, ali postoji i njegova tamna strana.”

screenshot civilization VI 2

Civilization VI: Jedinice za podršku se mogu spajati sa drugim jedinicama

Civilization VI nije uklonila pravilo iz petog dela o jednoj jedinici na polju, ali je Firaxis malo smanjio restrikcije. “Želeli smo da omogućimo povezivanje jedinica. U Civilizaciji 5, to je bilo kroz pratnju naseljenjika preko mape, jer niste mogli da je vežete za vojnu jedinicu. Zato su armije bile veoma razuđene. “Kada je potrebno usmeriti napad na grad, bio je problem što svaka jedinica zauzima svoje polje.”

Beach opisuje jedinice podrške poput “nečeg što je i ranije bio deo vaše vojne snage, koja nije trebalo da zauzima dodatni prostor.” Kao što ime sugeriše, to je oprema za podršku: ovnovi, opsadne sprave, anti tenkovski topovi, protiv vazdušni mitraljezi. “Sve je to nešto poput dodatne opreme za vaše jedinice. U predhodnom delu je to zahtevalo zasebno polje, ali smo sada to izmenili.”

Civilization VI: Multiplayer neće trajati ceo dan

“To je bila kletva Civilization multiplayera dosta dugo – partije znaju da traju čitavu večnost,” kaže Beach. Da bi se to sprečilo, Firaxis je implementirao ne samo veću brzinu u multiplayeru, već i specifični scenario i jedinstvene načine pobede dizajnirane kako bi igre bile kraće. “Možete imati smisaonu [multiplayer] sesiju sa veoma definisanim ciljem, i pokušavamo da ga postavimo tako da igra traje sat do dva.”

Na primer, kampanja koja počinje sredinom srednjeg veka i traje do kraja Renesanse. Odatle, dodat je specifičan cilj koji vodi do pobede – na primer, pobeđuje igrač sa najjačom religijom.”Imamo sistem gde možemo da menjamo uslove na taj način, i svi oni se mogu iskoristiti za scenario i igrama za više igrača. Možemo brzo da razvijemo puno njih i ponuditi ih tržištu.” Takvi scenariji neće nužno biti samo za multiplayer. Biće dostupni i u solo kampanjama.

Izvor: pcgamer.com

Leave a comment