Control-opis


Control je akciona igra u kojoj vodimo Džesi Faden, koja tragajuči za svojim nestalim bratom Dilanom ulazi u misterioznu građevinu, takozvanu “Najstariju kuću”. Na bizaran način ona postaje direktor agencije Federal Federal Bureau of Control (FBC), koja se nalazi u Najstarijoj kući. Od tog trenutka pokušava da razotkrije paranormalna dešavanja unutar kuće, koja je mnogo više od obične građevine.

Priča u Control-u

Na početku igre Džesi ulazi u “Najstariju kuču” u kojoj je vanredno stanje. Svuda se nalaze ljudi koji lebde u nesvesnom stanju. Oni svesni, sa čudnim svetlom oko glave pokušavaju da je ubiju. Sve vreme čuje neko siktanje u glavi. Taj zvuk, koji izluđuje, ukazuje na neko vanzemaljsku pretnju. Zato su napadači i dobili ime Hiss,

U trenutku njenog ulaska, direktor FBC-a je Zaharije Trenč, koji biva ubijen od strane Hissa. Džesi nasleđuje njegov pištolj, koji predstavlja Objekat Moći. Ti objekti izgledaju kao obični predmeti, ali u sebi sadrže neke neverovatne osobine. Tako pištolj koji Džesi nosi ne koristi metke, ali ima ograničen kapacitet “energije” sa kojim može da puca. Takođe, može se transformisati da ima različite karakteristike.

Kako priča napreduje, Džesi nailazi na druge preživele, koji joj pomažu u istraživanju Najstarije kuće i potrazi za bratom. Igra je puna scena sa Dzesinim unutrašnjim monolozima i razgovorima sa drugim likovima. Tu možete saznati detalje o birou, ljudima  koje srećete i neprijateljima. U toku istraživanja nailazite na različite zapise, koji objašnjavaju situaciju sa čunim pojavama koje su se dešavale na zanim mestima širom planete. Lokacija na kojoj se nalazi Najstarija kuća je mesto gde se dimenzije preklapaju. Cilj FBC-a je da spreče sve pretnje koje se moju javiti iz drugih dimenzija.

Grafika

Studio Remedy Entertainment je za kreiranje Controla koristio Northlight  endžin, sa ray tracing-om u realnom vremenu.

Igra stvarno izgleda prelepo, ali morate imati odgovarajuću grafičku karticu.

Potrebna konfiguracija

Potrebna konfiguracija

Čak i kada nije uključen ray-tracing, igra lepo izgleda. Ako se uzme u obir da je skoro svaki element iz Najstarije kuče moguće bacati, pomerati i lomiti, razumljivo je zašto vam treba dobra grafička. Šteta što Epic Games još nema mogučnost pravljenja Screenshotova iz igre. Jednu sobu u koju nisam mogao da udjem zbog neke vanzemaljske materije sam toliko uništio da nisu ostali ni dugmići. Na kraju je sve bilo uništeno, sem papira koji su se lagano spušatli na tu materiju,

Gameplay

Iako na početku igra deluje kao obična pucačina, koja može brzo da smori, Control prerasta u zanimljivo iskustvo. Objekti moći su elementi koji od Džesi prave mašinu za uništavanje. Zahvaljujući njima, u borbi možete koristiti skoro sve na šta naiđete, kako za napad tako i za odbranu. Svuda po mapi se nalaze predmeti koje možete lansirati na neprijatelje, praviti štitove od njih ili da jednostavno udarite neprijatelje da sve pršti.

Pištolj koji koristite se može modifikovati i u zavisnosti od modifikacije, različito ponašati. Za uspešno igranje potrebno je da kombinujete oružje i specijalne veštine koje savladate. Najstarija kuća se postepeno otvara. Zato morate neke mape prelaziti više puta. Ali su dizajneri osmislili da se Hissovi mogu pojaviti bilo kad, tako da ste uvek na oprezu. Postoje više vrsta neprijatelja, koji vas kombinovano napadaju. Iako nisu teški za eliminaciju pojedinačno, u grupi je druga priča. Naročito budite obazrivi na one sa bombama i raketama.

U igri ne postoje napici za obnovu energije, već se obnavljate preko elemenata koji isppadaju neprijateljima. Tada možete nači i razne dodatke za pištolj koji koristite. Mape sa bosovima su naročito zahtevne, ali posle njih obično imate novu moć na raspolaganju.

Control je akciona igra koja drži pažnju. Unutrašnjost Najstarije kuće i priča oko nje, kao i propratni fajlovi, podsećaju me na špijunske filmove iz ere Hladnog rata. Sličan vibe sam imao dok sam igrao totalno drugačiju igru, Phantom Doctrine. Jedina zamerka jeste presporo učitavanje pozicija, ako vas Hiss-ovi eliminišu. Kako igra radi na principu checkpoint-a, dešavaće se da opet morate da prelazite mape koje ste očistili.

Igru nam je za potrebe opisa ustupio ComputerLand. Informacije o njihovim aktivnostima možete pratiti i na njihovom Instagram profilu

Leave a comment