Ezio Auditore od Firence – tihi ubica


Ezio Auditore od Firence je po mnogima najbolje izgrađen lik u celom Assassin’s Creed serijalu. Svaki novi deo, uključujući poslednji Assassin's Creed: Origins donosi upoređenje glavnog ubice sa legendarnim Eziom, a do sada su svi gubili.

Priča ovog renesansnog čoveka je ispunjena tragedijom ali i velikim dostignućima. Sa samo 17 godina, bio je svedok pogubljenja oca i braće. Iako nevini, završili su na vešalima, zahvaljujući zaveri Templara i korumpiranosti gradskih moćnika. Ezio je dobavio dokaz o nevinosti svoje porodice, ali je sudija već bio u džepu Bordžija, čiji je cilj uništenje porodice Auditore. Vekovni sukob između Templara i Assasina, reda kome su pripadali članovi familije Auditore, je sukob za slobodu ljudske misli.

Assassin's Creed Ezio Auditore

Assassin's Creed Ezio Auditore

Templari traže Delove Raja, relikvije koje su ostale posle pada civilizacije Isu. Ta civilizacija je zaslužna za postanak ljudi, koji su im služili kao radna snaga. Delovi Raja predstavljaju tehnologiju koja je omogućavala Isuitima da leče i kontrolišu ljude. Takva tehnologija bi pomogla Templarima da stvore poslušno društvo u kome bi oni bili gospodari.

Ezio Auditore nije dugo čekao na svoju osvetu. Uspeo je da ubije sudiju koji je osudio njegovu porodicu, Zbog toga beži iz Firence i skriva se u Toskanu, u vilu svog strica Marija. Ezio završava trening za Assassina kod strica, koji je u to vreme bio na čelu Bratstva Assassina u Italiji. Tu saznaje da Templari na čelu sa Rodrigom Bordžijom, stoje iza ubistva njegove porodice i kreće u osvetu.

Interesantna činjenica vezana za vilu Auditore i najnoviji Assassin's Creed: Origins jeste tajna odaja sa sedam statua legendarnih članova Assassin Bratstva. Među njima je i Amunet, ubica Kleopatre. Bayakova žena, Aya, je u službi Kleopatre, tako da možemo očekivati da se Amunet pojavi u ovom ili nekom budućem DLCu koji Ubisoft već planira.

Jedan od razloga zašto je Ezio Auditore omiljen među igračima jeste što zna svoje limite i ne stidi se da prihvati pomoć kada mu je potrebna. U svojim putovanjima, Ezio sreće Nikolu Makjavelija i Leonardo da Vinčija, koji mu pomaže da poboljša svoje oružje, zahvaljujući beleškama u Altairovim Kodeksu. Zahvaljujući Eziu, gradovi Firenca, Venecija i Rim bivaju oslobođeni od tiranije Templara.

Istražujući zaveru koja je dovela do smrti njegove porodice, omogućio je da Kristofer Kolumbo zaplovi ka Novom Svetu. U svojoj borbi, uspeo je da dodje do mnogih informacija vezanih za Bratstvo Assassina, Templare i Staru civilizaciju Isu. Uspeo je da sastavi Kodeks, i da preko njega dodje dodo Trezora, koji se nalazio u Rimu. Posle velike borbe sa Papom Aleksandrom, uspeva da uđe u Trezor, prostoriju koja datira još iz vremena Prvih ljudi. Tu od hologramske projekcije Minerve saznaje istoriju Stare civilizacije i njenu sudbinu. Tada dobija potvrdu da on zaista jeste Prorok, kao što su njegovi Assassini već pretpostavili. Ostale su zapamćenje njegove reči:

Živeo sam svoj život najbolje što sam mogao, ne znajući svoju svrhu, več vućen napred napred poput noćnog leptira koji leti prema Mesecu; i sada na kraju, saznajem čudnu istinu. Da sam samo sredstvo, za poruku koju moj um ne može da razume.

Ezio Auditore je uspeo da spasi svoju lozu, koja je stigla do Dezmond Majlsa. Ojačao je Bratstvo i povukao se iz takvog života da sa porodicom provede ostatak svojih dana, u prelepoj Toskani. Poetska pravda, da život pun patnji i gubitaka završi okružen onima koje voli.

 

Leave a comment