Football Manager 2019 – opis


Football Manager je franšiza koja u ovom trenutku nema konkurenciju na polju sportsko menadžerskih simulacija, ili preciznije rečeno bar onih koji se bave najpopularnijim sportom na planeti – fudbalom. Poslednjih godina imali smo prilike da igramo par veoma dobrih menadžera iz nekih drugih sportova, poput odličnog Motorsport Managera, čija tema su naravno auto trke, zatim Procycling Managera (biciklizam), Pro Rugby Managera (ragbi), Eastside Hockey Managera (hokej na ledu), koji dolazi od istog tima kao i Football Manager, siguran sam da postoje par pristojnih menadžera koji se bave bejzbolom, američkim fudbalom, čak i kriketom, ali o tim sportovima ne znam ama baš ništa, pa su prošle poprilično van mog radara. Takođe imamo i prve stidljive pokušaje ozbiljnog košarkaškog menadžera u Pro Basketball Manageru, koji je doživeo još jedno izdanje ove godine, koje još nisam testirao ali ako je suditi po prethodnom, daleko su od ovih gore pomenutih igara.

Istorija Foodbal Managera

Što se fudbala tiče tu je stvar jasna već gotovo dve i po decenije. Sports Interactive je svojim Championship Managerom postavio temelje na kojima je građeno i razvijano sve ove godine. 2005 godine Sports Interactive je prekinuo saradnju sa svojim tadašnjim izdavačem Eidosom, i ušao u partnerstvo sa Segom. Eidos je zadržao prava na ime Championship Manager, dok su Sports Interactive zadržali prava na sve ostalo i krenuli sa Football Manager franšizom.

Povremeno na tržištu se stidljivo pojavi po neki novi footbal menadžer, čak i Championship Manager povremeno izdaje nove verzije.  Poslednja je bila 2017. godine, ali sve je to toliko ispod nivoa Football Managera da slobodno mogu reći, bespotrebno trošiti vremena na njih.
Prvi Championship Manager igrao sam negde oko 2000 godine, i u tom trenutku bio velika pomoć prilikom studiranja i spremanja ispita. Zahvaljujući njegovoj hardverskoj zahtevnosti ali i mom računaru, vreme provedeno uz ovu igru ponajviše je prolazilo na proračune od dana u dana, tako da je između dve utakmice komotno mogao da se uradi čitav jedan zadatak iz recimo numeričke matematike. Od tog trenutaka svake godine bi bar neko vreme proveo uz novo izdanje Championship Manager a kasnije i Football Managera.

Tokom svih ovih godina bilo je par puta zaista velikog pomaka u samoj igri, kao što je implementiranje grafičkog prikaza utakmice, ali najčešće novine često i nisu bile toliko velike da bi činile neku značajnu razliku u odnosu na prethodno izdanje. Ali kada saberete sve to što je Sports Interactive lagano i postepeno implementirao u ovu igru shvatićete koliko su veliki put prešli od 90ih godina.

Football Manager 2019-utakmica

Football Manager 2019-utakmica

Šta donosi novi Football Manager 2019

Jedna od glavnih prednosti FM franšize u odnosu na konkurente je njihova odlična baza podataka igrača i klubova koja je pažljivo i veoma profesionalno građena tokom godina. Neki od engleskih klubova čak su i napravili ugovor sa Sports Interactivom i koristili njihovu bazu u potrazi za novim i mladim igračima. Postoje glasine među navijačima Evertona da je upravo njihov desni bek i kapiten reprezentacije Republike Irske, Seamus Coleman pronađen zahvaljujući ovoj saradnji.

Football Manager 2019, pored nove, ažurirane baze igrača, koja je i dalje najveća prednost ove franšize nad ostalim konkurentima, donosi i nekoliko novina. Poslednjih nekoliko godina imamo prilike da vizuelno kreiramo svog lika. Lično mislim da je ova opcija potpuno nepotrebna a nije ni bogzna kako dobro urađena ali shvatam da je i Sports Interactive u problemu jer svake godine mora da ponude nešto novo. Po meni još jedna nepotrena opcija, koja je implemetirana skladu sa modernim trendovima je i simulacija socijalnih medija, gde možete pratiti šta navijači i mediji misle o vama i vašem timu i igračima.

Football Manager 2019-social feed

Football Manager 2019-social feed

Broj liga i klubova koje možemo birati isti je kao i prethodnih godina. Kako je realističnost jedan od glavnih ciljeva ove igre, nekako mi nije delovalo primamljivo da igram srpsku ligu. Možda ako nekada SI implementira neka od domaćih nepisanih pravila, poput 3 za 3, ili da mogućnost dogovora sa sudijom za po neki penal, produžetak utakmice dok jedan od ona dva tima ne daju gol, mogućnost klađenja da će vaš tim izgubiti utakmicu, možda bi tada i imalo čari igrati neku od ponuđenih liga Srbije. Do tada, bar u mom slučaju jedina opcija, je naravno jedna od ostrvskih liga, pre svega engleskih i možda norveška i islandska, koja je uz irsku i velšku poluamaterska pa to daje jedinstven šmek menadžerskom poslu.
Everton moj omiljeni fudbalski tim (čak par puta i naručivao dresove iz Engleske), pored ovog lokalnog naravno, još od sredine 80ih, ali bih obično uzimao neki od malih timova iz nižih rangova poput Exetera ili Shrewsburyja. Jedostavno nisam imao srca da uzimam posao, čak ni u virtuelnom svetu, Davidu Moyesu, koga sam godinama veoma cenio, kao što to sada ne mogu da uradim Sean Dycheu (Burnley FC) ili Eddie Howeu (Bournemouth), koje veoma cenim, ali sa zadovoljstvom to mogu da uradim Marcu Silvi, koji mi je svojim delovanjem u Evertonu, pre svega dovedenim igračima ogadio ovaj tim do te mere, da ću navijati čak i za Liverpul na derbiju sledećeg vikenda.

Elem, još jedna dobra stvar kod Football Managera je što ga možete iskoristiti da ispravite neke umišljene krive Drine, što je bio i prvi moj potez u Evertonu, otpustio sav kadar koji je Silva doneo i gurnuo u rezervni tim i stavio na transfer listu sve igrače koji je dotični doveo ovog leta. Tu me je dočekalo i prvo veliko iznenađenje, uprava kluba nije reagovala na taj moj potez, iako su ti igrači imali status prvotimaca. Iznenadilo me je zato što sam tako nešto pokušao i nekoliko godina ranije, ali me je AI igre u tome sprečio, sa porukom da se upravni odbor ne slaže sa mojom odlukom i blokira je.

Taktika

Kada su Richarlison, Bernard, Mina i kompanija završili tamo gde i lično smatram da im je mesto, dočekala me je jedna od novina ove igre a to je podešavanje taktike. Iako ovaj deo nije došiveo potpunu promenu, ipak je doneo neke primetne izmene. U skaladu sa trenutnim trendovima u fudbalu, odmah u startu imate prilike da birate neke od najpopularnih taktika i stilova igre poput gagenpressa , tiki-taka, catenaccio itd. Sve ovo ne mora puno da znači jer sve detalje postavljene taktike i igre možete promeniti u svakom trenutku i pronaći šta vašem timu najviše odgovara. Ono što je mene iznenadilo je koliko su ta uputstva verno prenesena na vizuelni deo utakmice. Moji igrači su se besomučno dodavali kratkim pasovima i kružili oko šesnaesterca, pokušavajući valjda da loptu unesu u gol, ni jedan nije pokušao sa centaršutem sa krilne pozicije , sa šutem iz daljine ili bilo šta drugo što bi razbilo monotoniju gledanja utakmice. Veoma brzo je to prebačeno da duge ili direktne pasove kako i dolikuje jednom pravom engleskom timu, koji su nakom čistke sačinjavali uglavnom domaći igrači.

Football Manager 2019-taktika

Football Manager 2019-taktika

Trening

Trening opcija u ovom izdanju Football Managera, za razliku od taktičkog dela doživela je potpunu promenu i izgleda daleko bolje nego ranije. Trening je sada podeljen u 11 kategorija i oko 40 različitih trening sesija od kojih možete sastavljati nedeljne treninge. Igrači su podeljeni u tri jedninice: golmani, odbrana i napad. Svaka od sesija različito utiče na ove jedinice, i pogađa drugačije fizičke ili tehničke osobine samih igrača, što možete videti klikom na tu trening sesiju. Kombinacije za treninge su neograničene, i sada možete direkno podešavati trening da vam gađa baš ono što vam je potrebno u vašem timu, što ranije nije bio slučaj. Najbolje je za početak pustiti vašem asistenta da podesi treninge, dok se malo ne uhodate sa novim sistemom ili na internetu ne pronađete neke već oprobane i poverene trening kombinacije. Naravno kao i ranije imate mogućnost da svakom od igrača odredite pojedinačan trening program.Dešavaće se veoma često da pojedini igrači neće biti zadovoljni treningom, jer žele da više tehničkih , fizičkih ili taktičkih treninga, što ne mora da vas brine na početku. Jednostavno u slobodnom terminu tokom nedelje dodajte nešto što par igrača žele, ali ne preterujte jer trening viskog inteziteta nosi sa sobom povećani rizik od povrede.

Football Manager 2019-trening

Football Manager 2019-trening

Praćenje zdravlja igrača je još jedan od aspekata koji je dodat u prošlogodišnjem izdanju. U meniju pod stavkom medical center možete videti ko vam je trenutno povređem ali i koji su vaši fudbaleri u opasnosti od povreda. Neki do njih imaju povrede koje vuku godinama a neki su u opasnosti zbog prevelikog broja mečeva ili viskog intenziteta treninga. O svemu tome sama igra će vas obaveštavati jednom nedeljno tako da imate vremena da reagujete kako bi eventualno smanjili verovatnoću neke od povreda.

Grafika

Sam grafički deo igre je na manje više istom nivou kao i prethodnih godina. Može se primetiti da neke od glupih situacija iz prošloghodišnjeg izdanja gotovo da nepostoje, poput one da igrač sa nekih 10 metara promaši prazan gol. Istina je da se to može dogoditi ako gledate prijatelje kako igraju fubal na poljančetu ali ne i ako Wayne Rooney šutira. Postoje mnoge druge potpuno neverovatne odluke igrača, poput one da ne krene na loptu koja prolazi pored njega ili je jednostano ostavi, ali to su bagovi koje je verovatno veoma teško pronaći i ukloniti tako da verujem da će to ostati problem i u sledećim izdanjima. Fizika u grafičko delu zahteva još doterivanja, na primer, ukoliko lopta na svom putu pogodi nekog igrača odbija se neobično jako, pod čudnim uglovima, ukoliko je taj igrač okružen drugima onda nastaje pravi fliper. Tačno je da postoje igrači od koji se lopta odbija ko od bandere, ali ipak nisu baš svi fudbaleri ko Romelu Lukaku, koga na osnovu veštine prijema lopte, možemo smatrati ozbiljnim kandidatom za titulu „prvi međ’ balvanima“.

Asistenti i skauti

Tokom meča veoma su korisni saveti vašeg asistenta o trenutnim promenama taktike. To je postojalo i u prethodnim delovima i pokazivalo se u vidu oblačića da desne strane ekrana i bilo je veoma jasno vidljivo i lako dostupno ako brzo trebate da reagujete. Sada se to pojavljuje u jednoj tankoj liniji odmah ispod menija, često ga je teško videti posebno ako pratite utakmicu, tako da je moj savet da povremeno bacite pogled na meni i ukoliko pored meni opcije Analyze imate zvezdicu pogledajte i vidite šta vam asistent savetuje, ovakve promene taktike mogu biti krucijalne za tok meča. Takođe postoji opcija vikanja pored aut linije, gde imate nekoliko opcija na raspolaganju koje mogu da ohrabre ili frustiriaju igrače a ja nisam nikako ukapirao šta I kad treba urlati pored aut linije.

Skauting sistem je takođe doživeo izvesne promene. I dalje im možete zadati zadatke skautima šta da traže i gde da traže, možete i poslati da gledaju određenja takmičenja, lige, kupove ili pojedinačne igrače. Svake nedelje imaćete sastanak sa skautima gde će vam oni predstaviti šat su načli uz poptilično detalja o svakom igraču.

Jedna od novih opcija je i Dynamics, koja opisuje atmosferu i povezanost među igračima, tako da možete videti ko su vođe tima ko se odlično uklopio a ko nije, što utiče na celokupnu atmosferu u timu kao i na koheziju tima priliko meča

Football Manager 2019-dinamika

Football Manager 2019-dinamika

Navodno je ubačen i VAR sistem ali to nisam imao prilike da posmatram na delu. Za sve one koji imaju u planu da igraju ostrvske lige, ubačena je i opcija hard bregzita. Ranije su u igri postojale različite verzije, ali kako se stvari odvijaju na političkom planu i realnom svetu, sve su veće šanse da će i fudbal pogoditi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz evrposke unije, jer po nekim informacijama, u ovom trenutku preko 350 igrača u prve dve lige Engleske i Škotske ne ispunjava uslove propisane britanskim zakonom, koji će posle bregzita važiti za fudbalere, pa i trenere, svih nacija osim onih koje spadaju u „home nation“ (Engleska, Škotska, Vels Severna Irska i Republika Irska). Tako da i u Football Manager 2019 dobijamo obaveštenja da nećemo više moći svaku šušu iz recimo, Portugala, Francuske ili Španije da dovlačimo u Englesku već ćemo morati da se pomučimo potragom za igračima u nižim ili ostalim ostrvskim ligama ili pak, treningom i stvaranjem mladih, domaćih igrača.
Nije svaka Football Manager igra donosila količinu novih stvari koje bi opravdale igranje nove verzije. Ova verzija pak donosi sasvim dovoljno novih i zanimljivih stvari da je njeno igranje u potpunosti opravdano.

Ovog vikenda Everton je jedva pobedio Cardif sa 1 prema 0. Sinoć sam i ja igrao protiv Cardifa, i sa timom koji čini kombinacija iskusnih domaćih igrača poput Leytona Bainsa, Thea Walcotta, Seamusa Colemana i Phila Jagielke, i mladih poput Toma Davisa, Jordana Pickforda, Dominica Calverta-Lewina i Ademole Lookmana uz fantastičnog Gylfyja Sigurdssona kao jedninog stranca, bez problema dobila meč sa 4 prema 0. I ne samo to, već negde pred božić Everton je siguno na drugom mestu iza Totenhama. Još jedan dokaz da Marco SIlva nema pojma, vreme je da se David Moyes vrati kući u Everton.

I ovog puta se zahvaljujem ComputerLandu koji je obezbedio ovaj naslov za recenziju. Najnovije igre možete kupovati na njihovom web shopu a informacije o njihovim aktivnostima pratiti na Instagram profilu.

Leave a comment