Games.con 2018


Games.con 2018 je festival koji se ove godine održavao treći put, od 30.11. do 2.12.2018. Hale 1, 1a i 2 beogradskog sajma bile su male da prime sve koji su želeli da se upoznaju sa trendovima u svetu igara. Pri tom mislim kako na nove igre, tako i na hardver.

Ovo je bila moja prva poseta ovom sajmu. Kako sam se približavao halama, kroz glavu su mi prošle reči Denija Glovera iz Smrtonosnog oružja: “I am too old for this shit!” Reka gejmerčića, uzrasta od 10 do 15 godina, preplavila su plato. Tada mi je postalo jasno zašto je Fortnite igra godine i kulturološki fenomen. Ovakve manifestacije daju dobar uvid dizajnerima koja je njihova ciljana publika. Epic Games je odradio domaći i zbog toga očekujem njihovu dominaciju u vremenu koje dolazi.

eSports dešavanja su dominirala. Na više mesta su se održavala takmićenja u raznim igrama, sa velikim brojem gledalaca. Kako ne pratim eSport zajednicu, nisam bio svestan koliko je ona popularna i moćna. Cela industrija se stvara oko eSporta, sada je i SBB prenosio takmičenja, sa voditeljima koji su bili naloženiji od Milojka Pantića i njegovog “Nebo se otvorilo…”.

U hali 2 je postojao deo odvojen za developere igara. Kako je kod nas industrija igara u rezvoju, dobro je da postoji inicijativa za udruživanje i saradnju. Serbian Games Association ima baš taj cilj.

Studio Incineration Productions iz bugarske, sprema interesantan projekat. Third Omen podseća na Dark Souls, ovo je njihova prva igra i voleo bih da ostvare svoj cilj. Ako želite da im pomognete, u toku je njihova Kickstarter kampanja.

Kako sam prevashodno otišao na festival sa ciljem da se upoznam sa ljudima iz ove branše, sajam nije pružio koliko sam očekivao. Ipak, uspeo sam da dođem do nekih veoma interesantnih informacija iz prve ruke. Svuda po štandovima se nalazio logo CD medie, koja će se od sledeće godine direktno upustiti u prodaju igara u Srbiji. Oni su već godinama zastupljeni na našem tržištu, ali preko svojih distributera. Te informacije sam dobio od njihovog direktora marketinga Džordža Lambrianosa, Šta će to značiti za tržiše u Srbiji, otkrićemo uskoro.

Osim mogućnosti da probaju igre, posetioci sajma su mogli da dođu do raznih periferija, ali i akcionih figura, majica i drugih sitnica vezanih za “geek” kulturu. Sve to potvrđuje da su nekadašnji štreberi postale prave alfa jedinke.

 

Da je ovo jedan sveobuhvatan festival, pokazali su Cosplayeri i mačevaoci iz Terce, koje smo mogli da gledamo na Just Out-u.

Ovaj festival raste iz godine u godinu. nadam se da će sledeće godine biti još više izdavača i da će biti više sadržaja za razvojne timove iz zemlje i inostranstva, kao i za panele koji bi oni organizovali.

Leave a comment