Kingdom Come: Deliverance je koštao 36.5 miliona dolara


Kingdom Come: Deliverance je bez sumnje doživeo veliki komercijalni uspeh. Igra je za manje od dve nedelje prodata u više od milion kopija, uključujući sve platforme, PC. PlayStation 4 i Xbox One. Međutim, za igru te veličine, istorijskih detalja koji su korišćeni i precizosti u prikazu srednjovekovnog života, postavlja se pitanje koliko bilo potrebno novca za kreiranje i da li je sama igra postala profitabilna?

Kingdom Come: Deliverance se po pitanju budžeta više svrstavao u “indi” naslov nego u AAA. To je potvrdio i izvršni producent i suvlasnik Warhorse studia  Martin Klíma:

Ne vidim da KCD može da se takmiči sa naslovima poput Assassin’s Creed ili Shadow of War. Mi jednostavno nemamo resursa da stvaramo takve igre. Sa druge strane, ne vidim nas ni kao nezavisne. Trend koji ja primećujem je kreiranje “realnih” AAA igara, poput onih koje sam malopre spomenuo a koje su pravljenje da budu što lakše. To su igre koje su zamišljene “da se same igraju” Tu imate različite markere, naznake i pomoć da nikada ne morate da razmišljate šta treba sledeće uraditi.

Prema navodima češkog izdanja časopisa Forbs, ukupni budžet za Kingdom Come: Deliverance iznosio je 750 miliona kruna, ili 36.5 miliona dolara. U ovu cifru su uključeni i marketinški troškovi, koje je sigurno pokrio izdavač Deep Silver. Nije samo jasno da li je u ovoj cifri uključen i Kickstarter deo od 1,5 miliona dolara, koji je skupljen od 35,384 bekera.

Sa prosečnom cenom od oko 50 evra za PC i 60 za konzole, vidimo da su se svi troškovi pokrili, a da je ostalo više nego dovoljno za nastavak, koji je već u planu. Ovaj naslov je dokaz da rezultati ne mogu izostati kada se skupi tim koji zna šta radi. Ovde su istoričari, specijalisti srednjevekovnih borilačkih veština, pisci, programeri, producenti, stvorili priču koja je ljudima interesantna i bez magije na koju smo navikli u ovakvom tipu igara. Nadam se da će se i u Srbiji naći neki tim ljudi, sa dovoljno sredstava da kreira sličnu istorijsku igru, koja bi na najlepši način promovisala našu srednjovekovnu istoriju.

 

Leave a comment