Ni no Kuni II: Revenant Kingdom-opis


Ni no Kuni II: Revenant Kingdom je nastavak poznatog JRPG naslova Ni no Kuni: Wrath of the White Witch. Vaš je zadatak je da na presto vratite dečaka-kralja Evan Pettiwhisker Tildruma. Mladi Evan je svrgnut posle smrti svoga oca, a uzurpator je nekadašnji kraljev savetnik, Mausinger. Vaš lik, Roland, je predsednik Amerike, koji preživljava eksploziju u New Yorku, tako što se magično teleportuje u fantazijski svet Dign Dog Dell. U nepoznatom svetu i u mlađem telu, sreće princa Evana i avantura počinje.

Evan i Roland

Evan i Roland

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom je prelepa igra, i to je ono što ostavlja najjači utisak. Kako nisam veliki ljubitelj japanskih RPG (JRPG) igara, cela premisa oko rata u magijskom kraljevstvu gde žive miševi, mačke, psi, mi bila je malo čudna. Evan je “mačak” sa mačijim ušima i repom, zlikovac Mausinger, kao što mu i ime govori je pacov. Sve me to odbijalo od igre, suviše mi je bila dečija. Glavni razlog za uvođenje Rolanda kao “odraslog” jeste kako bi se stariji igrači lakše srodili sa igrom. I tu su potpuno uspeli, jer se čovek vrlo lako saživi sa ovim šarenim svetom, gde imate utisak da režirate jedan crtani film.

Odmah na početku kreće borba. Roland, kao čovek od akcije, uzima mač i kreće u obračun sa vojnicima koji žele da ubiju mladog Evana. Borbe su u realnom vremenu. Možete koristiti pištolj, koji je Roland preneo iz našeg sveta, razne mačeve i magije. Drugi članovi družine imaće svoja oružja za blisku i dalekometnu borbu, kao i magije koje bacaju. Hladno oružje se koristi levim i desnim klikom miša, gde je levi brz napad sa manje štete. Desni je sporiji i jači napad. Držanjem “Alt” dugmeta koristite oružje za daljinu. Magije su na tasterima od 1 do 4. Borbe su kratke. Čak i “Boss” borbe ne traju više od nekoliko minuta.

Borba u Ni no kuni II

Borba u Ni no kuni II

Posle bega iz kraljevske palate, Roland i Evan počinju da planiraju svoj povratak na tron. Kada pukne vidik na široko prostranstvo Evanovog kraljevstva, ova igra zasija u punom sjaju. Sa druge strane, tu je krenulo prvo moje razočarenje, jer su dijalozi delimično propraćeni glasnovnom glumom. Neke scene su odrađene kao u crtanom filmu, sa dobrom glasovnom glumom. Međutim drugi delovi su samo sa tekstom i sa nekim pokušajima dijaloga.

Kretanje po mapi u Ni no Kuni II

Kretanje po mapi u Ni no Kuni II

Kada se krećete po mapi, vaši avatari podetinje. Tada izgledaju kao da su upravo izašli iz vrtića, i krenuli pravo u čeljust zveri. Ovo je klasićan japanski anima dizajn, koji je bio odlično prihvaćen u prethodnom delu. Svuda po mapi su razbacani protivnici, koji brane svoj deo teritorije. Dobra stvar je da možete da ih zaobiđete, ako vam nije do borbe. Kada se vaši avatari sretnu sa njima, mapa se gubi i učitava samo deo u kome ste, koji se pretvara u arenu. To je fenomenalno urađeno, jer arena sadrži sve elemente mape na kojoj ste. U borbi se vaši avatari izgledom vraćaju u normalu.. U borbi vam pomažu i “duhovi srca” zvani Higgledies, koje mogu videti samo oni sa čistim srcem. Njih nalazite tokom putovanja, a u zavisnosti od vrste oni imaju različite sposobnosti.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom je veoma slojevita igra. U avanturama se Evanu i Roladnu pridružuju likovi koji žele da se zakoniti kralj vrati na presto.  Kao i u svakom RPGu, vaše pulene opremate željenom opremom i oružjima. Ono što je meni bilo čudno jeste da se pritiskom na uobičajno dugme za inventar “I” vidi šta sve imate od opreme ali ne možete da je tu menjate. Za izmene u opremi koristite dugme “O”. Heroji koji su sa vama, učestvuju u borbama, dobijaju iskustvene poene i sa njima nivoe.

Družina iz Ni no Kuni II

Družina iz Ni no Kuni II

Drugi sloj je taktičko strateški. Možete sa svojim podanicima učestvovati u skirmish misijama, što predstavlja RTS element u igri. Meni, koji sam ljubitelj RPG ali ne i RTS igara, ovaj deo nije bio interesantan. Roland, kao iskusni državnik, savetuje Evana da počne sa stvaranjem novog kraljevstva. Kada nađete idealnu lokaciju, kreće potraga za resursima i ljudima. Rešavanjem zadataka i razgovorima tokom putovanja stvarate saveze i poznanstva koja će vam obezbediti oba, čime će vaše kraljevstvo rasti.

Kingmaker Ni no Kuni II

Kingmaker Ni no Kuni II

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom nije klasičan RPG na koje sam navikao. Vizuelni identitet, skirmiš borbe u maniru strategija, podizanje kraljevstva, su stvari na koje igrači nisu navikli u RPG žanru. Nešto najbliže što mi pada na pamet je obnova zamka koju smo imali u Pillars of Eternity. Ali je zapanjujuće kako se igrač brzo prebaci u svet Ding Dong Della. Možda su zato na početku prebacili Rolanda, da se odreknemo poznatog i utonemo u magično. Posle nekoliko sati igranja više nije čudno kada pričate sa psima i mačkama. Samo želite da ih što bolje upoznate i da ispunite obećanje koje ste dali Evanu.

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom je danas izašao za PC i Play Station 4. Developer Level-5 i izdavač Bandai Namco su uradili dobar posao, kreirajući lepu igru sa dinamičnom borbenom mehanikom. Muzika u igri je neopterečujuća, prati dešavanja ali nije nešto što vas obori sa nogu, kao na primer u Skyrimu. Za sve ljubitelje JRPGa je ovo nezaobilazan naslov, a za ostale, sačekajte nekoliko meseci kada cene budu malo niže. I ovom prilikom se zahvaljujemo ComputerLandu koji nam je omogućio da igru probamo i pre njenog zvaničnog datuma objavljivanja. Najnovije igre možete kupovati na njihovom web shopu a informacije o njihovim aktivnostima pratiti na Instagram profilu.

Leave a comment