Assassin's Creed IV: Black Flag – opis


Assassin's Creed IV: Black Flag je prva igra u dužem periodu koju sam počeo da igram iz uživanja, a ne zbog aktuelnosti i neke ekskluzivnosti pisanja o igrama. Čisto za moju dušu. Kako sam u poslednje vreme uglavmom igrao neke mračne igre, šarenilo Kariba je došlo kao osveženje. Nekada davno, probao sam prvi deo Assassin's Creed i kako se nisam snašao sa komandama, brzo sam ga napustio. Tako je bilo do nedavo, kada sam počeo da igram Assassin's Creed Odyssey, gde su komande sada već standardne. Kako sam od mnogih čuo da je Assassin's Creed IV: Black Flag odlična igra, rehoh da probam. Nisam zažalio ni jednog trenutka.

Radnja u Black flag-u

Radnja igre vas smešta u rani 18. vek i zlatu eru gusara na Karipskom moru. Kao i u većini igara, počinjete od dna, sa željom da učinite nešto od života i 10 spretnih prstiju. “Mornarski prsti su kao ribarske udice” kaže Edvard Kenvej daleki predak Dezmonda Majlsa i glavni protagonista.

To najbolje opisuje šta ćete raditi u igri. Slučajni susret sa Assasinom i uzimanje njegovog identiteta upliće Edvarda u nevidljivi rat. Assasini sa jedne i Templari sa druge strane tragaju za misterioznom Opservatorijom koja čuva tajne prvih ljudi. Edvard mora da pređe sedam mora i sedam gora kako bi rešio misteriju. Sva dešavanja sa gusarima su u programu Animus, koji je predviđen za zabavu. Smrt vas izbacuje iz programa i nastavljate od najbližeg checkpointa.

Borba na kopnu

Edvard u početku nema mnogo opcija u borbi. Ono što je njegova prednost jeste agilnost. Skoro da ne postoji kula ili tvrđava na koju se ne može popeti. Na svakoj mapi postoji određeni broj mesta koji su poput vidikovca. Kada se popnete na njih, vidite okolinu a možete ih kasnije koristiti za teleportaciju. Kretanje po krovovima vam može olakšati mnoge misije. Na početku imate samo sablje i dimne bombe, koje vam mogu pomoći u borbi sa mnogobrojnim neprijateljima. Kako napreduje priča, dobićete mnoga druga oružja. Skrivena sečiva i otrovne strelice su oružja pravog ubice. Koristite gužvu u kojoj vas neprijatelji ne vide ili visoku travu. Iako borbe nisu teške kao u Sekiru, i ovde je potrebno dobro poznavanje okoline. Na taj način možete lako eliminisati neprijatelja. Meni je omiljeni i svakako najefektivniji način skok na metu. Kada ste u borbi sa većim brojem neprijatelja, “Space” dugme koristite da slomite odbranu protivniku a “E” da izvršite kontranapad. Borbe su solidno urađene, nisu teške. Uvek prvo eliminišite strelce, koji vas sa dva hica mogu poslati Animusu.

Borbe na moru

Ovde je Black flag zasijao u punom sjaju. Vaš brod je opremljen velikim brojem topova. Napred su topovi za jurenje, sa strane glavni, iza burad koju možete zapaliti ako neko juri vas a najjače oružje je minobacač. On može da napravi veliku štetu na veoma udaljenim lokacijama. Idealan je za napade na tvrđave. Borbe se odvijaju u dve faze. U prvoj morate onesposobiti neprijateljski brog. Kada on više ne može da plovi, kreće ukrcavanje. U zavisnosti od veličine broda, ukrcavanje se završava kad eliminišete određeni broj mornara. Kod većih brodova treba osim toga uništiti zastavu, skaute na jarbolima ili buriće sa barutom. Kada uspešno zaposednete brod, možete birati šta ćete sa njim. Ako je vaš brod mnogo uništen u borbi, možete ga popraviti materijalom iz osvojenog broda. Druga opcija je da smanjite nivo neprijateljstva, takozvani Wanted nivo. Treća opcija koja se kasnije otvara je da brod dodate Kenway floti.

Kenway flota

Kada budete došli do svog utvrđenja, sa lukom dobijate i mogućnost kontrolisanja flote. Svaki brod u zavisnosti od veličine i borbene moći ima različite šanse za uspeh u misijama. Kako flota raste, tako i potreba za novim lukama. Brodovi se tokom misija oštećuju, tako da morate razmišljati i o resursima za njihovu opravku. Ovo je interesantan dodatak igri.

Lov u Assassin's Creed IV: Black Flag

Da su se programeri potrudili pokazuje i mogućnost pravljenja određenih predmeta. Za to su vam potrebni resursi do kojih najčešće dolazite u lovu. Karibi su prepuni divljih životinja. Od majmuna, divljih svinja i jaguara, pa do belih ajkula i kitova. Neke životinje su bezopasne ali neke će vas lako smazati. Tu prednjače krokodili i razne velike mačke. Najveći izazov je lov na kitove. Najdragoceniji je veliki beli kit. Lako se može desiti da vam slomi čamac ili da ostanene bez koplja, kada lovite ovakve grdosije. Od njihove kože i kostiju možete praviti razne korisne stvari. Možete napraviti futrole za dodatne pištolje, za više municije, strelice ili da poboljšate svoje zdravlje.

Assassin’s Creed IV Black Flag i kit

Assassin’s Creed IV Black Flag i kit

Novac koji skupljate možete ulagati u svoju opremu ili u brod. Bolji mač i kubura mogu da se nađu kod prodavaca. Što se poboljšanja broda tiče, tu ima dosta opcija. Jačina trupa, povećanje odaja za mornare, više prostora za đulad i robu…Jedini problem je što su resursi za izgradnju na početku teško dostupni. Do metala je teško doći, a jedini način su ili napadi na veće brodove ili pljačke magacina. Ali kad malo ojačate, onda se lakše dolazi i do brodova i do materijala.

Assassin’s Creed IV Black Flag mapa

Assassin’s Creed IV Black Flag mapa

Assassin's Creed IV: Black Flag je veoma zabavna i vizuelno lepa igra. Svi koji vole temu gusara, ovaj naslov ne trebaju propustiti. Mapa Kariba je velika i ima dosta mesta koje možete posetiti. Igra nudi sate i sate uživanja u istraživanju kopna i mora. Zbog ove igre, moram da preispitam svoj pogled na ceo ovaj serijal. Sa velikim nestrpljenjem čekam Skull & Bones koji razvija isti Ubisoftov studio koji je radio i na ovoj igri.

 

Leave a comment