Sekiro: Shadows Die Twice – opis 1


Sekiro: Shadows Die Twice je najnovija akciona igra iz Activisiona kreiran od strane FromSoftware tima, koja nas vodi u feudalni Japan. Igrač je u ulozi nindže (shinobi) koji pokušava da se osveti samuraju koji mu je oteo Gospodara.

FromSoftvare je već poznat po serijalu Dark Souls igara, koje su veoma izazovne. Igrači koji su se navikli na besomučno kliktanje i košenje neprijatelja, ovde to ne mogu očekivati. Sekiro: Shadows Die Twice je igra sličnog tipa, gde ne smete potceniti ni jednog protivnika. Ono što me je oduševilo jeste odabir feudalnog Japana za igru ovog tipa. Samurajske borbe mogu trajati sekundu, ako jedan od mačevalaca nije dovoljno vešt, ali i da potraju, kada se sretnu dva majstora. Zato je ovo okruženje idealno za ovakvav tip igre.

Borba

Borba se Sekiro: Shadows Die Twice svodi na pravi tajming i pametno korišćenje odgovarajućeg oružja u određeno vreme. Kao što smo naučili iz filmova o nindžama, šunjanje i uvid u bojno polje su pola puta do uspeha. Kada borba počne, cilj je da slomimo protivnički stav i zadamo Shinobi Smrtonosan udarac

Jednoruki Vuk ima na raspolaganju veliki izbor poteza koji mu mogu pomoći u borbi. Glavno oružje je naravo katana, ali u kombinaciji sa prostetskom rukom, mogućnosti za eliminisanje protivnika se povećavaju. Ruku možete da nadograđujete i koristite za napad, ali i za kretanje. Taj deo me je podsetio na Just Cause, ali se tu svaka sličnost završava. Just Cause je igra za razbibrigu, dok je Sekiro: Shadows Die Twice igra kojoj morate da se posvetite. Svaki protivnik vas može ubiti ako ne budete oprezni. Ali je zato osećaj ispunjenosti koji dobijete posle eliminacije nekog bosa srazmeran trudu koji uložite u to ubistvo. Šunjanje i iznenadni napad vam u mnogo sučajeva mogu pomoći. Zato dobro osmislite prilaz protivniku, lagano pričite i kada se pojavi crvena tačka na njemu, sledi cmrtonosni potez!

Sekiro koristi protezu

Sekiro koristi protezu

Stav u borbi

Katana je u Sekiro: Shadows Die Twice oružje za napad ali i za odbranu. Zbog toga je uveden stav u borbi koji je važan za vas ali i za protivnika. Cilj u borbi je da se razbije protivnički stav i zada smrtonosni udarac. Stav se razbija na više načina.

  • Odbijanjem napada (pritiskanje dugmeta za odbranu u trenutku kada neprijatelj zamahne)
  • Uspešnim napadom (neblokiranim)
  • Primoravanjem protivnika da blokira vaš napad
  • Izbegavanjem opasnih protivničkih poteza ( najave vam crvenim japanskim slovom koje znači opasnost)
  • Korišćenjem prostetske ruke
  • Nanošenjem specijalnih povreda, na primer vatrom

Stav u igri se prikazuje žutom skalom. Što je ona punija, bliže ste da protivniku slomite stav. Ali ako se odmaknete, skala se smanjuje i protivnik se vraća u odbrambeni stav. Zato morate biti blizu njega, jer tada se skala sporije smanjuje. Na brzinu vraćanja stava utiče i vitalnost. Što je ona manja, sporije je vraćanje u odbrambeni stav.

Sekirov stav

Sekirov stav

Sve ovo utiče na borbu, tako da taktika udri, beži, udri ovde jednostavno neće imati smisla. Kod jačih protivnika, morate više puta da odradite smtronosni udarac do njihove eliminacije. Takve protivnike prepoznajete što pored njihove skale vitalnosti imate crvene tačkice koje ukazuju koliko puta im morate zadati smrtonosan udarac. Za to će vam biti potrebno strpljenje, brzi refleksi i dobro čitanje protivnika.

Sekiro i Genichiro

Sekiro i Genichiro

Veštine

Sa svakim ubistvom, Sekiro dobija iskustvo i novac. Iskustvo se prikazuje plavom skalom, koja pokazuje koliko je potrebno do sledećeg nivoa. Kada se ona popuni, dobijete jedan poen koji možete potrošiti kod Skulptora. Poene možete trošiti u više grana: Shinobi, Ashina, Prosthetic, Temple i Mushin.

Ako želite da nadogradite svoj stav u borbi ili vitalnost, za to su vam potrebne Molitvene kuglice. Njih nalazite na mapama i eliminacijom nekih protivnika. Kada imate 4 kuglice, na Skulptorovom Idolu možete povećati vitalnost i jačinu stava u borbi za 20%. To možete uraditi 10 puta, do maksimuma od 200% u odnosu na početne vrednosti.

Posle borbe sa bosovima, dobijate sećanja, koja koristite da kod Skulptora povećate jačinu napada.

Smrt u Sekiro: Shadows Die Twice

Prićati o ovoj igri, bez spominjanja smrti protagoniste, nemoguća je misija. Ja sam umirao često i na razne načine. Od običnih pešadinaca do bosova. Skoro se osećam ko Frodo, samo mi je žaoka falila. Kada dođe do smrti, igra vam daje nekoliko opcija. Ako vam je napunjena amajlija za uskrsnuće, pojavićete se na istom mestu gde ste ubijeni. Ali tu vrema opasnost jer su i vaše ubice i dalje na mapi. Amajliju za oživljavanje punite eliminacijom neprijatelja. Ako je ona prazna, pojavićete se kod najbližeg idola sa pola novca i polovinom skale koju ste imali do sledećeg nivoa. Ako želite da sačuvate novac, možete kupiti kesu za novac kod trgovca. U tom slučaju, kada umrete na ovaj način, izgubićet samo pola iskustva koje ste imali do sledećeg nivoa. Ako imate sreće, i Buda vas blagosilja Nevidljivom Pomoći, možete vaskrsnuti bez gubitka novca ili iskustva.

Sa druge strane, “trajna” smrt uzrokuje Zmajev Trulež, bolest koja pogađa NPCjeve. Prvi koji počinje da boluje je uvek Skulptor. Ova bolest smanjuje pojavu Nevidljive Pomoći i utiče na NPC likove da vam sporije daju zadatke. Kapljica Zmaje Krvi ponuđena Skupturavom idolu može izlečiti sve bolesne.

Sekiro: Shadows Die Twice je zaista odlična igra. Veoma kompleksna i po pitanju nadogradnje lika, kao i borbi. Sve to upakovano u prelepu grafiku, predstavlja pravo uživanje za igrače koji vole ovaj žanr. I ovog puta se zahvaljujem ComputerLandu za igru. Redovno pratite njihov sajt za najnovije akcije, a za novosti pratite njihov Instagram profil.

 


Leave a comment

One thought on “Sekiro: Shadows Die Twice – opis