Deus Ex Human Revolution


Deus Ex Human Revolution je cyberpunk RPG smešten u nama ne tako daleku 2027. godinu. Sama radnja je smeštena 25 godina pre Deus Ex-a and 45 godina pre Deus Ex: Invisible War.  Nanotehnološka poboljšanja se još nisu razvila, dok su biomehanička dostigla stepen savršenosti. U igri vodite Adama Jensena, šefa obezbeđenja u Sarif Industriji, vodećoj biotehnološkoj kompaniji na polju ljudskog poboljšanja (augmentations). Posle napada na sedište kompanije, Adam jedva preživljava i jedina šansa je da i sam bude podvrgnut procesu augmentacije. Tako počinje mračna priča o različitosti i strahu od drugačijeg. Sukob koji pratite nastaje između korporacija koje propagiraju biomehanička poboljšanja i onih koji su protiv takvog menjanja ljudi.

Deus Ex: Human Revolution

Deus Ex: Human Revolution

Sama mehanika igre je vrlo zanimljiva. Kombinacija je pogleda iz prvog i trećeg lica. Pri kretanju, pogled je klasičan Doom-ovski, gde se vidi samo Adamovo oružje. Međutim, desnim klikom, Adam se prislanja uz najbliži zaklon i igra prelazi u perspektivu na koju smo navikli kod Mass Effect borbi. Tada možete da se šunjate, skačete iz jednog zaklona u drugi, pucate nišaneći ili na slepo. Ono što ne smete da radite je da srljate u okršaj. Igra nagrađuje strpljenje i planiranje. Često se oružani okršaj može izbeći nalaženjem tajnih prolaza, kada se dobijaju bonusni poeni i druge korisne stvari. Ako više volite akciju od šunjanja, Deus Ex Human Revolution može da se transformiše u klasičan FPS/TPS. Ja nisam veliki ljubitelj šunjalica, ali često bude korisno da se nekoliko neprijatelja tiho eliminiše pre ulaska u oružani sukob. Svaki savladani neprijatelj vam oduzima energiju koju možete nadoknaditi konzumiranjem energetskih štanglica. Lepo je mama govorila da je zdrava hrana najbitnija za razvoj, pa makar to bio i polu-kibernetski super čovek.

Po rečima dizajnera, sama igra se temelji na četri stuba: Šunjanje, Borba, Hakovanje i Šarm. Tamo gde jedan omane, možete probati sa drugim. Ako su vam protivnici mnogo jaki za puškaranje, probajte šunjanje. Ne želite da se šunjate? Probajte da hakovanjem uđete u softver za turret koji će za vas očistiti prostoriju. Opcije su mnogobrojne, na vama je da odaberete oni koja vam se najviše sviđa.

Adamova poboljšanja

Adamova poboljšanja

Šta god da odaberete, sa svakom misijom, savladanim neprijateljem, uhakovanim kompjuterom, vaša iskustvena skala raste. Kada nakupite dovoljno iskustvenih poena, dobijate Praxis poen koji možete iskoristiti za različita poboljšanja. Taj RPG element vam omogućava da način igranja prilagodite svom ukusu.

Deus Ex Human Revolution je odlična igra, koja je uspela da prenese srž originalnih Deus Ex igara. Za igrače koji vole priču više od borbenih izazova, na početku možete odabrati težinu igre gde su borbe lake i brže možete pratiti fabulu. A filozofska priča je sama po sebi razlog za igru, čak i da izvođenje nije odrađeno ovako dobro. Da li se ljudska rasa dovoljno razvila da prihvati promene koje nauka omogućava? Ako počnemo da se menjamo na taj način, gde prestaje čovek a počinje mašina?!?

Leave a comment