Divinity – Original Sin 1


Zahvaljujući Kickstarteru, ljudi iz Larian Studija nisu za vratom imali izdavača koji je tražio brz obrt kapitala i političku korektnost. Mogli su da razvijaju svoju ideju do kraja i po mom mišljenju su odradili odličan posao. Atmosfera igre, lepota grafike, dubina priče…sve je tu.

Divinity kreiranje likova

Divinity kreiranje likova

Igru započinjete kreiranjem ne jednog već dva lika. Meni je kod RPG naslova to uvek bilo interesantno, tako da je ovde zadovoljstvo duplirano. Vodite jedan muški i jedan ženski lik. Pri kreiranju likova, trudite se da se oni dopunjuju i u veštinama ali i u karakteru. Kao i u stvarnom životu, možete zamisliti koliko je teško sve to uskladiti i u virtuelnom svetu. Različiti karakteri likova će kasnije na određene događaje reagovati na svoj način, dobijajući bonuse zahvaljujući tim reakcijama.

Inventar

Inventar

Još jedna interesantna stvar kod ove igre jeste kreiranje  objekata. Od običnog drvenog kolca, koji dobijate spajanjem noža i panja, pa do složenih knjiga magije i magičnih predmeta…sve možete napraviti sami. Samo je potrebno malo veštine od vaših likova i puno sreće/vremena od vas. Postoje na stotine kombinacija i prosto se iznenadite do kojih finesa su kreatori igre otišli.

Borba i kombinovanje elemenata

Potezna borba

Ipak, vrhunac igre je borba. Potezna, izometrijska, začinjena kombinovanjem elemenata. U borbi možete da bacite ulje ili kiselinu na protivnike pa ih posle upalite, ili ih prvo dobro pokvasite pa protresete strujom. Pri tome morate biti obazrivi jer se pri takvim kombinacijama polje dejstva može proširiti i na tlo pod vašim nogama.

U igri vodite maksimalno četri lika. Možda je to lošija kombinacija od šest, na koliko smo navikli u Baldurs Gate serijalu, ali ako se uzme da nema nekog ograničenja u razvoju likova, bude ok. To znači da ratnik može da obija brave, pravi oklope, lopov baca magije i slično, dobijamo sve što nam treba u ta četri člana družine.

Sama radnja kreće istragom ubistva u gradiću Cyseal, gde vaš dvojac Source huntera, reda koji se bori protiv svih koji koriste Izvor, energiju koja prožima Svemir, treba da utvrdi ko je krivac. Potraga za ubicom vas uvodi u mnogo komplikovaniji zaplet gde na kraju, kao i u mnogim drugim sličnim naslovima, spašavate svet od uništenja. Možda ovo zvuči kao kliše, ali je Divinity – Original Sin sve osim toga. Prelepa grafika, smisleni zadaci, fenomenalna borba…sve ovo mi je razvuklo osmeh od uveta do uveta i držalo zakucanog pored kompjutera danima. Ovo je pravi dragulj i sa nestrpljenjem očekujem nastavak koji je već uveliko u pripremi.

 


Leave a comment

One thought on “Divinity – Original Sin