Encased RPG-Early Access


Encased je izometrijski RPG smešten u naučno-fantastični post-apokaliptični svet. Studio koji radi na ovoj igri, Dark Crystal Games,već ima iskustva sa ovakvim igrama. Studio je kreiran od strane ljudi koji su nekada radili u Larianu, na oba dela Divinity Original Sin-a.

Odmah se vidi da su dizajneri veliki fanovi klasičnih RPG naslova poput Fallouta i Baldur's Gate-a. Radnja je smeštena ispod Kupole, smeštene usred pustinje, koja je stvorena od strane nepoznate vanzemaljske civilizacije. Problem sa kupolom je što možete u nju da uđete ali ne i da izađete. Istraživanje unutar Kupole sprovodi korporacija C.R.O.N.U.S. Na vama je da joj se pridružite i krenete u avanturu.

Gameplay

Na početku igre birate kojem ćete se krilu prikloniti. Postoji pet krila, nešto kao klase, sa specifičnim veštinama. Crno krilo su ratnici i čuvari, belo-naučnici, srebrno-činovnici, plavi su tehničari a narandžasti-bivši kriminalci kojima je data druga šansa. U zavisnosti od klase, vaš lik dobija određene karakteristike. Iako narandžasti kombinezon dosta podseća na Gordona Freemena, to nije bilo dovoljno da probam igru sa njim, baš zbog karakteristika koje ima ta klasa. Osim karakteristika, krilo određuje i opcije u dijalozima. Rešavanjem zadataka menja se i reputacija koju dobijate ili gubite, zavisno od toga kom krilu je pripadao lik koji vam je dao zadatak.

Istraživanje se odvija u realnomvremenu. Igra vas neće držati za ruku i pričati vam šta da radite. Morate pratiti dijaloge, čitati quest logove, i sve bude mnogo lakše. Mape su pune sadržaja, prosto je fascinantno koliko je truda uloženo u njih. Skoro svaki kontejner ima nešto u sebi. To uglavnom jeste neko đubre, ali od njega možete napraviti nešto korisno. Tu se javlja drugi problem. Vrlo brzo ćete postati preopterećeni. Zato često prodajte to đubre ili ga koristite.

Kako sam igru dobio zahvaljujući saradnji sa GOG-om, bilo je krajnje simpatično kada sam dobio achievement zbog korišćenja toaleta. Osim toga, takve trivijalne radnje vam mogu poboljšati karakteristike. Gledanje u ogledalo poboljšava harizmu, umivanje okrepljuje isl. Đavo je u detaljima, a ovde možemo očekivati đavolsko dobru igru kada bude izašla iz Early Access faze.

Borba

Borbe u Encased su potezne, slične onima na koje smo navikli u Fallloutu. Postoji određebi broj Akcionih Poena koje možemo iskoristiti za kretanje, udarac, pucanje ili neku drugu akciju. U početku, kada ste slabi, izbegavajte borbu, jer se lako gine. Kasnije kada nabavite bolju opremu i nadogradite veštine, bude drugačije. Igra vam nudi ogroman broj opcija za nadogradnju. Mnoge nisu aktivne u Early Access-u ali kada sve bude gotovo, borba će biti još interesantnija.

Borba

Priča

Pronalazak Kupole 1971. godine se smatralo najznačajnijim događajem u istoriji. Niko ne zna ko ju je izgradio niti koje tajne ona krije. Posle treninga koji dobijate u stanici Magelan, gde naučite osnove igranja, krečete u istraživanje prostora koji se nalazi pod kupolom. Taj svet je opasan,pun anomalija. Mogu vas ubiti mutanti, banditi, toskična isparenja, vrela para… Zato se spremite dobro, puno hrane, municije, i raznih sredstava za lečenje neka vam uvek bude pri ruci. Bez toga, očekujte mnogo učitavanja snimljenih pozicija.

Encased je već sada jako dobra igra. Nađe se po neki bug, pre svega sa prevodima, gde budu tekstovi na ruskom, ali sve ide glatko. Očekujem da će biti pravi hit kada bude završena, jer su uspeli da svim Fallout nostalgičarima pogode pravu žicu.

Leave a comment