Gordon Freeman – najborbeniji fizičar u istoriji igara


Gordon Freeman je idealna slika heroja stvorenog u mašti geek gamera. On je mešavina Šeldona Kupera i Ramba. Teoretski fizičar koji protiv sebe ima horde vanzemaljaca i specijalnih jedinica. Jareća bradica, naočare sa debelim ramom i pajser…spomenite to bilo kom igraču i prva asociacija je Gordon Freeman.

Gordon Freeman

Gordon Freeman

 

Gordon Freeman nije klasični heroj koji se uobičajno nalazi u FPS igrama. On je teoretski fizičar koji je studirao na univerzitetu MIT(Massachusetts Institute of Technology), gde se naročito zanimao za kvantnu mehaniku i teoriju relativiteta. Posle posmatranja eksperimenata sa teleportacijom, na Univerzitetu u Insbruku, Gordonu prenos materije i njena praktična primena postaje opsesija. Njegova doktorska disertacija je bila na temu teleportacije materije kroz veoma gustu materiju.

Posle doktoriranja, Gordon dobija posao u istraživačkom centru “Black Mesa” gde počinje da radi na strogo poverljivim projektima, pod vođstvom njegovog bivšeg mentora iz MIT-ja, Dr. Isaac Kleinera. Tokom jednog rizičnog eksperimenta, Gordon pokreće “kaskadnu rezonancu”, pri čemu gine veći broj naučnika iz centra. Tada se stvara interdimenzionalni procep prema svetu Xen, iz koga u naš svet prolaze razna čudovišta. Gordon Freeman preživljava ekspoziju zahvaljujući HEV(Hazardous EnVironment) odelu koje je nosio.

Ovo odelo će mu biti od pomoći mnogo puta. Ono ga čuva od radijacije, ekspozija, tupog oruđa. Zahvaljujući njemu Gordon može da primi nekoliko direktnih pogodaka vatrenim oružjem. Ono ga snabdeva kiseonikom i medicinskim sredstvima kao što je morfijum i razni protivotrovi. U sebi ima ugrađenu lampu, radio, kompas, Gajgerov brojač i uređaj za praćenje. Dizajneri su dobro osmislili kako da od naučnika stvore ratnu mašinu a da to deluje uverljivo. Ali odelo samo po sebi nije dovoljno da se stigne do cilja. Gordonova harizma da povede druge i hrabrost da se nastavi kada su šanse za uspeh male, od njega su stvorile ikonu gaming industrije.

Posle incidenta, osim čudovišta, za Gordonom i drugim preživelim naučnicima, kreću i vojnici iz HECU (Hazardous Environment Combat Unit) jedinice. Njihova misija nije spašavanje već eliminacija preživelih i zataškavanje incidenta. Ali oni nisu dorasli našem junaku, koji pomoću pajsera, gravitacionih pušaka i svih drugih raspoloživih sredstava uspeva da eliminiše sve prepreke.

Serijal Half-Life se sastoji od 7 delova: Half-Life, Half-Life: Opposing Force, Half-Life: Blue Shift, Half-Life: Decay, Half-Life 2, Half-Life 2: Episode One i Half-Life 2: Episode Two. Po mnogim kritičarima, ovo je najbolji FPS serijal u istoriji interaktivne zabave.

Gordon Freeman u celom Half-Life serijalu  nije izgovorio ni jednu reč, niti se negde vidi. Ljudi iz Valvea su to namerno uradili kako bi se igrač maksimano uživeo u ulogu. I taj posao su odlično uradili. Ne postoji igra kojoj se igrači više nadaju nego Half-Life trojci. Iako je iz Valvea više puta rečeno da se na tome ne radi, svi se mi i dalje nadamo.

 

 

 

Leave a comment