Geralt iz Rivije – Beli vuk 1


Geralt iz Rivije je za kratko vreme uspeo da postane ikona u gaming kulturi. I to sa pravom. Knjige o vešcu Geraltu su meni bile mnogo interesantnije nego “Točak Vremena” Roberta Džordana ili “Pesme vatre i leda” Džordža R. R. Martina po kojoj je snimljena ultra popularna serija “Igra prestola”. Ali pravi proboj, i dobijanje svetske slave, Geralt dobija zahvaljujući CD Projekt Red timu i njihovoj igri “The Witcher”.

The Witcher 3 Wild Hunt

The Witcher 3 Wild Hunt

Geralt nije klasičan heroj, u crno belim bojama. To i jeste lepota sveta koji je stvorio Anžej Sapkovski, dubokog, komplesknog, prepunog intriga i često smrtonosnog. Da bi razumeli ko je Geralt, potrebno je da znamo malo više o tom svetu u kome se realnost prožima sa košmarnim. Taj svet je samo jedan u multidimenzijalnom univerzumu. I nekada, dođe do preklapanja univezuma kada bića iz jednog sveta ulaze u drugi. Ta bića više nisu ista, već dobijaju čudovišne oblike. A kada takva bića krenu da terorišu ljude, pomoć se traži od Geralta iz Rivije.

Geralt iz Rivije je veštac, ubica čudovišta. Odrastao i treniran u zamku Kaher Moren, od strane Vesemira, najstarijeg živog vešca, postao je jedan od najboljih u dugoj istoriji tog reda. U vremenu Geralta, čudovišta su zamenili ljudi, koji zbog ambicija, moći ili sujete mogu da učine nezamislive stvari drugima. Zato je za vešce posla sve manje. Ali veštine koje oni imaju, čine ih idealnim kadnidatima za telohranitelje ili ubice.

To je hod po žici kojim nas je Geralt oduševio. Balanirajući između kraljeva i plemića, koje prezire ali koji mogu biti od pomoći i običnih ljudi kojima pomaže kad god može, on nam polako ulazi pod kožu. Ta plovidba u sivilu moralnih dilema daje dubinu koju retko nalazite u drugim igrama.

Dečaci koji se uzimaju kako bi postali vešci, prolaze teške fizičke i psihičke pripreme. Najteži, i za većinu dece smrtonosni ispit je “Ispit trave” gde deca ispijaju specijalni eliksir koji ih mutira, kako bi se pojačale njihove fizičke i mentalne sposobnosti. Geralt je taj test prošao bolje od ostalih, pa su njigovi učitelji rešili da nastave sa mutacijama. Zato je on postao jači, brži, otporniji na bol i otrove od ostalih veštaca. Ali je postao albino, a zbog boje kose su ga nazvali Beli vuk, ili na vilovnjačkom jeziku Gwynbleidd. Još jedna posledica ovih mutacija jeste da vešci ne mogu postati očevi.

Geralt i Ciri

Geralt i Ciri

Tu dolazimo do jedne od najjačih i najemotivnijih veza koju je Geralt iz Rivije ostvario. Po prirodi povučeni i samotnjaci, vešci su se retko družili sa drugim osobama, bilo da su to ljudi, patuljci ili vilovnjaci. Ali su im žene bile slaba tačka. Njihova reputacija vrsnih boraca išla je ruku pod ruku sa reputacijom veštine u krevetu. Iako je Geralt večito bio rastrzan između ljubavi prema Triss Merigold i Yennefer, njegovo srce je bilo vezano za Ciri ali na potpuno drugačiji način.

Ciri je njegova duhovna ćerka, na koju je imao pravo zahvaljujući zakonu nenadanosti. To je način na koji su vešci dolazili do dece, za koje ni roditelji još nisu znali da će se roditi. Tako je bilo i sa princezom Pavettom, koja nije ni znala da je trudna kada je Geralt od nje tražio nagradu za spašavanje njenog ljubavnika.  Ali kada se Ciri rodila, Geralt je nije želeo, jer devojčice nisu mogle biti vešci. Ipak, Sudbina je imala druge planove i Ciri jeste postala prva žena veštac, a njihova veza je obojila ceo serijal knjiga, kao i treću igru The Witcher 3: Wild Hunt.

Geralt iz Rivije je ušao u naše živote i ne namerava da nas napusti. Nedavno je izašao klip koji je svim igračima stvorio knedlu u grlu, a u kome se proslavlja deset godina igre “The Witcher”

Sa planovima koji postoje za snimanje serije, stvari za Geralta iz Rivije mogu da budu samo bolje,

 

 

 


Leave a comment

One thought on “Geralt iz Rivije – Beli vuk