Ko je Niko Belić?!?


Niko Belić je najpoznatiji anti-heroj iz sveta igara koji je potekao sa naših prostora. Njegov trnovit put i životnu priču možemo pratiti u ultra popularnoj igri Rockstar Games-a, GTA 4. Kako sam Niko kaže, više ljudi na svetu su ga želeli mrtvog, nego živog. On je uspeo da vešto upravlja svojim životom u opasnom okruženju Liberty City-ja i da sve teškoće isprati sa ciničnim humorom. Ovo je njegova priča.

Niko Belić je rođen u Jugoslaviji, 1978. Samo mesto rođenja je nepoznato. Predpostavlja se da je Niko Srbin, ali to nigde nije potvrđeno. Otac mu je bio alkoholičar, koji je maltretirao svoju porodicu. Majka Milica je činila sve što može da zaštiti svoju decu. Na žalost rat u bivšoj Jugoslaviji je sa sobom doneo uništenje ove porodice. Nikov brat je u ratu poginuo, a mlađani Niko je video užase koji će ga obeležiti za ceo život. Učestvovao je u ratu kao pešadinac, a kroz priču se saznaje da je vozio tenk i helikopter. Mora se priznati da je Niko poprilično talentovan ako je sa svojih 17-18 godina sve ovo naučio, jer se rat završio 1995. godine.

Glavni okidač događaja koji če se odigrati u GTA 4 jeste napad iz zasede tokom rata, gde če Niko jedva izvući živu glavu. Ostatak čete, njih petnaestak, okončaće svoje živote u toj zasedi. Većina njih su bili prijatelju Nika Belića iz njegovog rodnog grada. Niko se kasnije vraća na mesto borbe, otkopava svoje drugove i saznaje da su osim njega preživeli Darko Brević i Florian Kravić. Tada kreće njegova potraga za preživelim prijateljima, kako bi saznao istinu i osvetio se onom ko je četu izdao.

Posle rata, Niko je svoje veštine koristi u evropskom podzemlju, zbog čega završava u zatvoru. Vrlo brzo se vraća kriminalu i počinje saradnju sa Rusom, Rey Bugarinom. Za njega je krijumčario ljude preko Jadrana u Italiju. Jedna takva ekskurzija se nije dobro završila i brodić koji je vozio biva potopljen. Niko jedini preživljava i beži iz Evrope, jer Rey veruje da je sve to Nikovo maslo i da ga je izradio za novac.

Niko se pridružuje trgovačkoj mornarici koju koristi kako bi stigao do Liberty City-ja i brata Romana. Roman je dugo ubeđivao Nika da mu se pridruži u Americi, gde živi američki san. Uskoro Niko saznaje da je Romanov američki san jedna mala taksi služba a da mu je brat u dugovima do guše. I tu kreće američka saga.

Još od ranih dana Niko Belić je, zahvaljujući majci, bio jako prvržen porodici. Gubitak brata i Romanove majke, tokom rata u Jugoslaviji, samo u učvrstili taj zaštitnički nastup prema Romanu. Niko je uvek čuvao Romanova leđa, iako ga je to često dovodilo u smrtne situacije. Počevši od zelenaša Vladi Boja (Vladimir Glebov) pa do zadnje borbe sa Dimitrijem Roskalovim, uvek je u pozadini bila neka osveta ili odbrana porodice. Osveta zbog zasede tokom rata u Jugoslaviji dovela ga je do Floriana Kravića, koji je promenio ime u Barni Krejn(Bernie Crane). Barni objašnjava Niku da on nije kriv za smrt njihove čete i pomaže mu da nađe Darka Brevića. Kada se suočio sa Darkom, saznaje da je Darko izdao svoju jedinicu za tričavih 1000 dolara, zbog svoje narkomanske zavisnosti.

Posmatranjem Nikove biografije može se postaviti jedno pitanje: Da li je moguće ostati dobar čovek u lošem svetu? Težak život je bacio Nika Belića u svet nasilja i kriminala. Kako sam kaže:”Život je komplikovan. Ubijao sam ljude. Krijumčario sam ljude. Prodavao sam ljude. Možda će ovde…život biti drugačiji.” Tražio je novu šansu…i možda se poput Endi Dufrejna iz Bekstva iz Šoršenka, Niko provukao kroz krv i blato samo da bi našao svoje iskupljenje na kraju ove priče.

Leave a comment