NieR:Automata Game of the YoRHA Edition


NieR:Automata Game of the YoRHA Edition je poboljšana verzija sada već legendarne igre iz 2017. godine. Posle tačno dve godine vraćamo se na mesto zločina. Zemlja je pokorena od strane mehaničkih vanzemaljaca a jedina šansa za čovečanstvo su upravo androidi napravljeni ljudskom rukom. Nešto kao Terminator i T800 protiv T1000. Samo što u ovom slučaju imamo T800, protiv cele planete pune robota željnih njihovog ulja, ili već neke druge tečnosti koja bi bila dobra metafora za krv androida.

NieR:Automata Game of the YoRHA Edition je radio studio Platinum Games, koji je izbacio igre poput Metal Gear Rising: Revengeance, Vanquish i Bayonetta. Sve one su se posle karijere na konzolama našle i u PC verzijama. Japanci su prepoznali da postoji veliko tržište koje su godinama zanemarivali. U slučaju NieR:Automate nisu pravili dugu pauzu između izlaska konzolne i PC verzije.

Komande u NieR:Automata Game of the YoRHA Edition

Vidi se da igra nije namenjena igranju preko tastature i miša. Teško je da se isprati kretanje preko WASD tastature, pucanje preko LShift dugmeta, skupljanje dodataka za nadogradnju isl. Nisam probao sa Gamepad-om, ali verujem da bi bilo bolje. Druga stvar koja me nervirala jeste sporost PC verzije. Iako mi je kompjuter negde između minimalne i optimalne konfiguracije koja se može naći na sajtu, često je kretanje 2B androida bilo veoma usporeno.

Sama igra je kombinacija hack and slash akcije i arkadne pucačine. Kamera se u toku igre pomera oko igrača, tako da na nekim mestima dobijate pogled odozgo ili sa strane. Tada igra liči na arkade koje smo devedesetih igrali u igraonicama, što je za matorce poput mene jedan nostalgičan momenat. Ali mi nedostaje joystik za kompletan ugođaj. A kada prodje roj neprijatelja, onda kreće makljanje mačem i dronom iz trećeg lica. Tu ćete imati problema sa isčašenim malićem leve ruke, jer njega koristite za pucanje dronom preko levog Shift tastera. Druga stvar koja mi najviše smeta u ovoj igri jeste sistem check pointa. Ako ne završite misiju do kraja, sve što ste prošli baca se u vodu. To je više nego frustrirajuće.

Priča u NieR:Automata Game of the YoRHA Edition

Priča je najjači aspekt igre. Podeljena je u tri poglavlja a u svakom vodite drugog androida. U prvom vodite B2, u drugom S9 dok je u trećem glavni akter android A2. Glavni protivnici našim junacima su Adam i Eva, mašine u ljudskom obliku, koje su se odmetnuli i pobili vanzemaljace koji su ih kreirali. Tokom pogavlja saznajete stvari o Adamu i Evi, vanzemaljskoj rasi i sudbini ljudi. Priča se iz jednnog poglavlja na interesantan način prebacuje u drugo, i nastavlja logičan sled.

2B spreman za akciju

2B spreman za akciju

Za sve ljubitelje japanskih RPG igara ovo je naslov koji se ne sme ispustiti. Priča, lokacije, borbe…sve je majstorski odrađeno. Preporuka za PC igrače je da nabave gamepad kako bi mogli da uživaju u igri. Kada bi postojala opcija da se ručno snimaju pozicije, casual gamerima bi se olakšao život. Ovako prolaženje celog nivoa može da bude frustrirajući i da odbije igrače.

Zahvaljujemo se ComputerLandu za još jedan naslov koji su nam dali kako bi odradili ovaj opis. Za sve najnovije igre možete posetiti njihov web shop a informacije o njihovim aktivnostima pratite na Instagram profilu

 

Leave a comment