Q.U.B.E. 2 – opis


Q.U.B.E. 2 je 3D puzzle platformer u kome ste u ulozi arheologa Amelije Kros, koja traži izlaz iz vanzemaljske građevine sastavljene od kockastih oblika (engleski QUBE). Kroz ceo lavirint pomoć joj pruža Ema Satklif, preko radio veze.

Q.U.B.E. 2 je prva nenasilna igra koju sam igrao posle dugo vremena, i na moje veliko iznenađenje, bila mi je veoma interesantna. Na početku se budite usred peščane oluje, pored neke građevine. U polusvesti ulazite u nju i čujete nepoznati glas koji je poput vas izgubljen. To je prvi kontakt sa komandirom Emom Satklif koja će vas voditi kroz ovaj čudni predeo.

Ema će vas uputiti i na detalje iz prošle igre, gde se koristilo slično odelo. Tada se ono koristilo u vanzemaljskoj letelici koja je bila na putu da se sudari sa Zemljom. Odelo ima sposobnost da menja strukturu određenih kocki u prostorijama kroz koje trebate proći do cilja. Kocke koje možete menjati su bele boje i levim klikom menjate njihov tip. Ako ih pretvorite u plavu kocku, ona služi za odbacivanje. Narandžasta kocka može da se izvlači, stvarajući platforme na kojoj možete stajati. Zelena kocka se multiplikuje. Kombinacijom ovih mogućnosti, uz aktivaciju platformi, pomoću desnog miša, napredujete kroz misterioznu građevinu. Ovi gradivni elementi omogućuju da interegujete sa okolinom npr. zelena kocka u kombinaciji sa plavom može da se koristi kao ovan za razvaljivanje vrata, Nivoi su maštovito odrađeni tako da vam napredovanje neće biti dosadno.

Q.U.B.E. 2 je veoma lepa igra, rađena u Unreal endžinu. Pored vizuelnog elementa, dizajneri su uspeli da ostvare dobru atmosferu pomoću glasovne glume između Amelije i Eme i prijatne pozadinske muzike. Ali udica ove igre jesu zagonetke, čije rešavanje je zaista zabavno. Osećao sam se kao kada sam na Pentiumu 2 igrao The incredible machines kod Nidže.

Q.U.B.E. 2 je inspiraciju očigledno našao u Valveovom Portal serijalu, gde je slična ideja 3D zagonetki. Gabe Newell je nedavno izjavio da se Valve sprema da ponovo krene sa kreiranjem igara. Možda će posle izbacivanja Artifact igre, sledeča biti baš Portal 3.

Studio Toxic Games, koji stoji iza ovog naslova je dosta napredovao od prvog dela. Projekat koji je evoluirao iz diplomskog rada u prvi deo koji do Director's Cut verzije nije uopšte imao priču, već samo zagonetke, prešao je dug put do drugog dela koji je lep i zabavan. Verujem da ova igra zadovoljava i sve standarde koje Trampova administracija zahteva od divelopera. Preporuka za sve koji žele da malo angažuju moždane vijuge dok se igraju.

 

Leave a comment