Da li je Jon Irenicus najbolji zlikovac u RPG igrama?


Jon Irenicus je jedini negativac koji mi je, posle skoro 20 godina od kada smo se prvi put sreli, i dalje u sećanju kao najbolji protivnik sa kojim sam ukrstio mačeve. Baldur's Gate II: Shadows of Amn je po mnogo čemu igra koja je obeležila RPG žanr i ima posebno mesto kod ogromnog broja igrača. Ali svega toga ne bi bilo da nas kroz celu priču nije vodio Irenicus.

Jon Irenicus najbolji zlikovac u RPG igrama

Jon Irenicus najbolji zlikovac u RPG igrama

Od prvog trenutka i Irenikusove tamnice u Athkatli, pa do samog epskog kraja na Drvetu Života i u Paklu, on je vodio tok igre. Njegovo mučenje koje smo pretrpeli na početku i pokušaj da kod nas otključa “pun potencijal” kod mene je stvorio želju za osvetom ili i za saznanjem o potencijalu o kome je pričao. I tako, jureči ga po celom Faerunu polako sam sklapao sliku o njemu.

Joneleth je pravo, vilovnjačko ime, a Jon Irenicus je ime koje je preuzeo posle svog pada. Joneleth je bio moćan čarobnjak, ali ga je ta moć i promenila. Tražio je više, želeo je da postane božanstvo, i to mu se obilo o glavu. Proteran iz svoga doma u Suldanessellaru, od strane žene koju je voleo, kraljice Ellesime, Jon Irenicus i njegova sestra Bodhi bivaju prokleti i otrgnuti od svojih duša i svog vilovnjačkog porekla. Joneleth tada uzima ime Jon Irenicus, što bi u prevodu značilo Slomljeni Jon.

U početku priče, ništa se ne zna o njemu. Ali posle bega iz njegove tamnice i sukoba sa čarobnjacima iz reda Cowled Wizards, gde ih on rasturi na deliće, i uz to uništio pola gradske četvrti, možemo zaključiti da je reč o veoma ozbiljnom protivniku. Cela priča sa sestrama, Imoen sa jedne i Bodhi sa druge strane, samo je dalo dubinu našem sukobu. Kada pričamo o glavnom neprijatelju u Baldur's Gate II: Shadows of Amn, bila bi nepravda da ne kažemo bar nekoliko stvari o Bodhi.

Bodhi Baldurs Gate 2

Bodhi Baldurs Gate 2

Bodhi je kao i njen brat Joneletha bila moćan vilovnjak. Nije potvrđeno da je Bodhi Jonova biološka sestra, ali su se posle izgnanstva prozvali bratom i sestrom. Veruje se da je ona Jona gurnula u ludilo, da traži moć bez razmišljanja o posledicama. Razlog za njihovo prokletsvo je pokušaj da iz Drveta Života izvuku životnu energiju i postanu bogovi. Jon je u Bodhi imao najvećeg saveznika. Kada je Imoen oteta, magiski je njenu dušu prebacio u Bodhi, učinivši je još moćnijom.

U celoj priči, uvek je bio jedan korak ispred nas. Njegov cilj nismo mogli da saznamo do samog kraja. Želeo je da uništi sve koji su mu onemogućili da dođe do božanske moći. Planirao je da upotrebi tamne vilovnjake i da uništi svoj rodni grad Suldanessellar i sve njegove žitelje. Ljubav koju je nekada imao prema kraljici Ellesime, još pre izgnanstva se pretvorila u nešto drugo. U posesivnost, ljubomoru…i na kraju u mržnju.

Jon Irenicus uspeva da upije dušu Bhaalovog deteta, ali to nije bilo dovoljno. Na kraju ni on ni Bodhi ne dolaze do božaske moći, već do paklenih muka. Na mukama sam bio i ja, dok sam pokušavao da dođem do kraja ove fantastične priče, a borba sa Irenicusom kod Drveta Života mi je i danas jedna od najtežih ali i najdražih, od svih igara.

Leave a comment