Baldur’s Gate II: Shadows of Amn 3


“Everything we've ever stolen
Has been lost returned or broken
No more dragons left to slay
Every mistake I've ever made
Has been rehashed and then replayed
As I got lost along the way”–Robbie Williams

Svaki put kada čujem ovu Robijevu pesmu, setim se trenutka kada sam savladao zmaja Firkaaga u čijoj sam jazbini pronašao Carsomyr “Svetog Osvetnika” koji je možda bio tas na vagi u pobedi nad Bodhi, najmoćnijom vampiricom koja bi Bafi i sve slične izmezila za doručak.

Ulazak u svet Fearuna je za mene bio kao putovanje u nepoznatu i egzotičnu zemlju. Prijateljstvo, strah, izdaja…sve su to osećanja koja svako ko pokrene Baldur’s Gate II  i otisne se u ovaj magičan svet može da očekuje.

Te davne 2001, za rodjendan sam od drugova dobio ovu igru. Hvala im što sam uz pomoć njih saznao kakve sve lepote mogu da proizvedu ljudska mašta, posvećenost i ljubav prema svom poslu koju su ljudi iz Black Islea imali u izobilju.

Zmaj Firkraag

Za mene je ovo, bez konkurencije, najbolja igra svih vremena. Ono što je Shadows of Amn ponudio svetu može se porediti sa delom Tolkina i putovanjem kroz Srednju Zemlju. Sećam se besanih studentskih noći i čekanja zore uz Jahiru,Yoshima, Minska (sa njegovim “Go for the eyes, Boo! Go for the eyes!”) i ostalom plajadom likova, koji su tako osmišljeni da nas uvuku u priču i da sa njima otkrivamo svaki ćošak ovog predivnog sveta.

Igru započinjete u tamnici Jona Irenikusa, jednog od najbolje oslikanih negativaca ikada. Družina koja je sa vama iz prošlog dela Baldur's Gate I nastavlja avanturu begom iz tamnice. Posle izlaska iz katakombi u kojima ste bili utamničeni saznajete da ste u Athkatli, trgovačkom gradu u kome je magija ograničena. Prvi obračun sa Irenicusom dovodi do razbijanja družine jer se u borbu umešaju čarobnjaci reda Cowled Wizards koji određuju ko sme da koristi magiju u Athkatli. Tada zarobljavaju Irenicusa i vašu sestru Imoen. Traganje za Imoen vas vodi sve dublje kroz kraljevsto otkrivajući složenu priču o ljubavi, razočarenju i želji za apolutnu moć. Irenicusova priča podseća na Anakin Skywallkera, koji od najperspektivnijeg Jedi viteza postaje Darth Vader.

Jon Irenicus

Baldur’s Gate II: Shadows of Amn je perjanica izometriskog FRP žanra. Sve druge igre slične tematike se upoređuju sa njom i verujem da će proći mnogo godina pre nego što se pojavi naslednik koji će je svrgnuti sa trona. Možete voditi najviše šest članova družine. Oni nisu samo bezidejne lutke i dodatak vašem inventaru, već aktivno učestvuju u avanturama i imaju svoje zadatke u kojima možete da im pomognete. Upotreba pauze u borbi je izuzetno korisna, davanje komandi članovima družine tokom borbe i njihovo pravilno pozicioniranje na terenu će mnogo puta činiti razliku između života i smrti.

 


Leave a comment

3 thoughts on “Baldur’s Gate II: Shadows of Amn