Traži se source code za Icewind Dale 2


Icewind Dale 2 je jedini naslov od igara kreiranih i Infinity endžinu za koji Beamdog nije izbacio Enhaced verziju. I kako stvari stoje, ta situacija se neće promeniti.

Razlog što Icewind Dale 2 neće dobiti Enhanced verziju jeste što niko ne može da nađe izvorni kod (source code) igre, a samo kreiranje od nule je neisplativo. Na Beamgogovom blogu se pojavilo saopštenje:

“U ovom trenutku, izvorni kod za Icewind Dale 2 se ne može naći. Raspitali smo se kod ljudi koji su radili na tom projektu i kod onih koji su igru izdali, ali nismo imali sreće. Niko nema ideju gde je mogao da se zaturi. Smatrajte ovo otvorenim pozivom svim fanovima koji mogu pomoći oko koda, sa zakrpama ili bez.

Voleli bi da kompletiramo serijal igara rađenih u Infinity endžinu i da vam pružimo sve igre koje ste tražili od nas, ali da bi se uopšte razmatralo da li je projekat moguć neophodno je da prethodno dođemo do koda, po mogućstvu pečovanog.”

Do ovakve zbrke je došlo zbog komplikovane situacije sa developerom i izdvačem neposredno posle izlaska igre. Black Isle Studios, meni jedan od najdražih, zatvorio se ubrzo nakon izlaska Icewind Dale 2 a izdavač Interplay, koji se nekoliko puta suočavao sa bankrotom, već dugo nije aktivan. Stari diskovi se zamenjuju novim, i smeštaju ko zna gde. Čak i da se nađe drajv gde je kod bio smešten, pitanje je da li je on u operativnom stanju. A kako vreme prolazi, šanse su sve manje. Poznato je da se ne vodi računa o starim igrama, koje brzo padaju u zaborav zbog hiper produkcije. Na žalost, takva sudbina je zadesila i ovaj naslov. Ali ako su developeri zaboravili na nju, igrači sigurno nisu.

Možemo da se nadamo da će i Icewind Dale 2, poput Baldur’s Gate serijala, Planescape: Tormenta i prvog Icewind Dale-a, na kraju dobiti svoje osavremenjeno izdanje, ali šanse su sve manje.

Leave a comment