Seven-novi RPG od veterana koji su pravili The Witcher


Kada neko izgovori reči “bivši kreatori Witchera”, vi načuljite uši ali ne budete mnogo pametniji oko toga ko su oni. Opus CD Projekt REDa je toliko širok i uticajan da možete odabrati bilo koji njihov naslov i naučiti mnogo iz njega. Producent Witchera,Tomasz Gop, je na primer iskoristio Geraltov stil borbe i upotrebio je u igri sličnoj Dark Soulsu, Lords of the Fallenu.

Seven

Ono što je dizajner misija (quest designer) Jakub Rokosz iz Fool’s Theory-ja  naučio iz iskustva u radu na Witcher-u je osećaj fokusa. Kao što je CD Projekt promenio da umesto lika koji može da bira fantazijske klase igrač ima protagonistu koji je lovac na čudovišta koji radi za novac, izometrični RPG Seven se posvećuje samo jednoj profesiji: lopovu.

“Krenuli smo od lude ideje da u svakom RPGu uvek kradete stvari. Uvek pokušavate da uđete u tuđe kuće i opljačkate ih,” rekao je Łukasz Kubiak, ko-developer u IMGN.PRO koji radi sa Fool’s Theory-jem na ovom naslovu . “Mogli smo da kreiramo igru u kojoj ste ratnik, čarobnjak ili bilo ša drugo, ali bi na kraju većina igrača ulazila u kuće NPCjeva i pokušavala da nešto ukrade.”

Čovek je potpuno u pravu. U duhu žanra, ipak postoji određena količina izmena koju igrač može da odredi – možete da budete više ratnik ubica nego vešti u šunjanju ako želite. Ali u Sevenu, vaša profesija je nepromanljiva; vaše veštine će se nadograđivati kako bi posteli što veštiji u zanatu lopovluka.

Seven 2

Kada smo kod toga: Da li je ovo jedini izometrični RPG koji postoji koji forsira parkour sistem?

“To je stvarno igra u kojoj je akcenat na akciji i gde možete slobodno da lutate svetom,” objašnjava Kubiak. “Možete da trčite kroz zgrade, penjte se na zidove, trčite preko krovova. Ne morate da se sporo krećete po ulicama.”

Preporučuje se igranje sa gamepadom, slobodno trčanje u Seven igri nije baš najjednostavnije za kliktanje mišem kao što je slučaj u na primer Pillars of Eternity gde klikom odaberete gde će družina završiti. Ovaj nekonvencionalni metod je i dalje u pre-alpha fazi, ali su Fool’s Theory i IMGN.PRO uvereni da su na tragu nečeg dobrog.

“Heroj je zaista brz, tako da kada bežite ili jurite nekog, to postaje čista akcija,” reče Kubiak.

Otežavajuća okolnost, što je očigledno, jeste da se osigura okruženje koje je kreirano tako da igrači mogu da ga koriste. To znači da je svaki objekat morao da bude modeliran do detalja, što je utrošilo mnogo vremena i truda kako bi na kraju sve izgledalo “stvarno izvanredno”, sa gradjevinama koje imaju lepo definisane granice.

seven 2

Tamo gde je izometrično RPG okruženje u tradiciji Black Isle-a ravno, sa površinom po kojoj se igrač kreće, kod igre Seven je u slojevima poput neke post apokaliptične svadbene torte. Kada se popnete na neki vrh, možete da uživate u pogledu koji puca sa tog mesta.

“Imamo ovaj interesantan sistem i želimo da ga koriste sve vreme,” priča Kubiak sa oduševljenjem. “U ovom trenutku samo trčanje po gradovima i ruševinama stare civilizacije je po sebi veoma zabavno.”

Fool’s Theory i IMGN.PRO opisuju svoje okruženje kao post-post-apokaliptično – svet koji je nadživeo kraj civilizacije od pre hiljadu godina. Čovečanstvo proživljava drugi srednjovekovni period – sa benifitom koji postoji skupljanjem tehnologije koja je preostala posle apokalipse.

“Naš heroj može da koristi neku veoma high-tech tehnologiju koju nalazi na različitim mestima, na primer sefovima,” kaže Kubiak. “Izmešali smo sredjni vek sa nekim steampunk elementima.”

seven judge

Dva studia su imala uzor u Thief serijalu, naročito i karakterističnom pagan-punk vajbu. Seven takođe daje osećaj ranjivosti, sa akcentom na skrivanju – igrač je slabiji od većine svojih protivnika, sposoban da prebrodi prepreke pomoću lukavosti i inteligencije.

“Vi niste ratnik. Niste vitez ili varvarin,” upozorava Kubiak. “Ne koristite teške mačeve, ne nosite debele oklope. Ne možete da uđete u sukob sa deset protivnika jer ćete završiti mrtvi.”

seven 3

Postoji još jedna karakteristika koje su Kubiakove kolege preuzele od Witchera i CD Projekta: određeno moralno ništavilo.

“Ovaj svet je poprilično komplikovan. Nema crnog i belog. Sve je sivo. Niste vitez u sjajnom oklopu koji brani ljude – vi ste lopov”

Izvor: pcgamesn.com

Leave a comment