Stygian: Reign of the Old Ones-opis


Stygian: Reign of the Old Ones je potezni horor RPG baziran na delima H.P. Lovecraft-a, koji nas vodi od misterioznog grada Arkhama do srca Lovecraftovog Ambisa. Cilj je da nađete izlaz iz tog pakla, a da pritom sačuvate razum.

Kreiranje lika

U detaljima pri kreiranju lika se vidi koliko pažnje je studio Cultic Games uložio u ovu igru. Imate mogučnost da odaberete osam “klasa” sa po četri podklase. Svaka ima specifične prednosti i mane. Još jedna veoma bitna odluka na početku igranja je sistem verovanja. Da li ćete biti racionalni, naučni, okultni, skeptični isl. zavisi kako čete rešavati probleme sa kojima se sretnete.

Priča u Stygian: Reign of the Old Ones

Radnja počinje, kako često biva, u potpunom neznanju glavnog lika. U mračnom tavanu, nepoznati čovek vas provodi kroz jezivi oronuli grad. Budite se iz sna sa mnoštvom pitanja. Da bi dobili odgovore, morate da se svojski potrudite. Stanovnici Arkhama nisu previše pričljivi. Zato morate da budete strpljivi i pratite tok priče.

Dizajn okoline

Igra vas neće voditi za ruku. Često ćete lutati po mapi i tražiti deo slagalice koja će vas voditi dalje. Zato je svaki razgovor bitan, svaki papirić može imati informaciju koja vam je potrebna. Ovo može da prilično smori. Ali priča ima tu moć da vas veže za sebe i da vas natera da nastavite dalje.

Gafika

Svet Stygian-a je ručno crtan i te 2D mape se lepo uklapaju u celokupnu jezivu atmosferu. Kostimi i okruženje kao iz vremena prohibicije daju prizemni ton ovom uvrnutom svetu. Deluju kao neka protivteža okultnom. Sama igra se odvija u realnom vremenu osim borbi, koje su potezne. Igra nije grafički zahtevna ali se dešavalo da pri ulazu u neku sobu, animacija lika počne da baguje. Studio požrtvovano radi na otklanjanju svih problema i do sada su izbacili već četri zakrpe.

Borba u Stygian: Reign of the Old Ones

Borbu koristite kao poslednju opciju. Ako možete da zadatak rešite na drugi način, nemojte razmišljati ni sekunde. Ako niste kreirali lika koji je specijalista za borbu, nije loše da malo uložite u poene za šunjanje. U borbi možete dobiti negativne poene, kako za fizičko, tako i za mentalno stanje. Zato vam igra daje opciju da posle određenog broja krugova pobegnete iz okršaja. Kada se na mapi pojave plava polja, možete da izađete iz okršaja i da pokupite plen. Tada možete nastaviti sa istraživanjem mape na kojoj je bila borba.

Možete imati dva pratioca, koji će vam osim u borbi biti korisni i pri istraživanju mapa. Osim njih, možete voditi i plaćenika, kojeg plaćate cigaretama. Dok imate sredstava, biće vam lojalan.

Ozlede nastale u borbi možete lečiti pored logorske vatre. To me podsetilo na Jagged Alliance. I ovde možete istraživati, stražariti, odmarati ili se lečiti dok traje odmor. Glad, ozlede i mentalna nestabilnost mogu vas dovesti u različita stanja koja će uticati na vaše karakteristike u igri. To je bio i cilj dizajnera; niko ne može izači iz ovog sveta bez trauma.

Igra je kreirana sa dosta ljibavi prema delima H.P. Lovecraft-a. Upravo su dijalozi i istraživanje ovog sveta udica za igrače. Borba je nužno zlo, u bukvalnom smislu. Iz borbi ćete izlaziti više sa traumama nego sa plenom. Ne učekujte da vam se igre dopadne na prvi pogled, ali ako joj date šansu, ščepaće vas i uvući u sebe.

Zahvaljujem se distributerskoj kući 1cpublishing.com koja mi je ustupila igru za ovaj opis.

Leave a comment