Jagged Alliance 2


Jagged Alliance 2 je igra kojoj se često vraćam. Pre neko veče, u jeku novogodišnjih praznika, na nekoj televiziju su pustili film “The Expendables” sa svim poznatim akcionim glumcima današnjice i odmah mi pade na pamet da moram opet da obučem uniformu plaćenika i da krenem u svrgavanje diktatorke Deidranne sa ostrva Arulco. Jagged Alliance 2 je toliko zabavan i sada, posle toliko godina, da bez problema pobeđuje sve Just Causeove, Tropicoe i slične igre sa radnjom na tropskim ostrvima. Daleko od toga da su te igre loše, samo je ova bolja. Glavni razlog za to je raznovrsnost. Slično iskustvo sam imao i sa starim XCOM serijalom, koji je na sreću dobio svog naslednika. Kod Jagged Alliance 2 se naslednik još nije pojavio.

Jagged Alliance-Kreiranje lika

Jagged Alliance-Kreiranje lika

Jadan moj prijatelj, poznavalac vina, rekao je da vino treba da bude kompleksno a pitko. Jagged Alliance 2 je savršeno opisan predhodnom rečenicom. Kada uzmete gutljaj Jagged Alliance 2 osetićete primese RPGa, strategije, mikro menadžmenta u savršenom balansu a njegov ukus će dugo ostati u ustima.  Igra počinje tako što vas angažuje izvesni Enrico Chivaldori, da mu pomognete kako bi svrgao sa vlasti diktatorku Deidrannu, koja je inače njegova žena. Priča ni malo specijalna, bračni sukob se oteo kontroli i vi ste sada bračni sudija. Jeste da je ona preterala kada mu je ubila oca i smestila njemu to ubistvo, ali žene sa Balkana su temperamentne. Ona je inače iz Rumunije. Hvala Bogu da nisu uzeli da je naša, iz besa ne bih igrao igru a to bi bila šteta. Vaša ekipa plaćenika treba da se iskrca na ostrvo Arulco, organizuje pokret otpora,  miliciju i na kraju svrgne Deidrannu, milom ili silom. U zavisnosti od nivoa težine koji ste izabrali zavisi koji vam je budžet za skupljanje družine. Meni je omiljeni deo kreiranje vašeg lika. Morate da odgovorite na niz duhovitih pitanja na osnovu čijih odgovora dobijate specijalnost, birate poene za brzinu, snagu…i na kraju svoj izgled. Obavezno dajte maksimum na Wisdom jer njega nikako ne možete povećati, dok se ostala statistika poboljšava kroz igru. I to je druga fenomenalna stvar. Sa uspešnim pogodcima u protivnika, Marksmanship raste, sa obijanjem vrata Mechanical i sl. Nisu ubacili čitanje knjiga, tako da je Wisdom zakucan. Koliko ste dela Dostojevskog pročitali, to je. Još jedan zanimljiv detalj je da se najamnici sa nekim vole a sa drugim ne. Ukoliko u timu imate takav sukob, moral tih članova će da opada. Ako su u timu prijatelji, međusobno će se bodriti i moral će rasti. Inače, moral raste sa uspešnim eliminacijama protivnika.

Borba - Jagged Alliance 2

Borba – Jagged Alliance 2

Taktika je bitan faktor u igri.Šunjanje, noćni napadi, zauzimanje strateški važnih lokacija poput aerodroma, rudnika ili fabrika oružja, sve je to važno kako bi igru uspešno doveli do kraja. Vaši najamnici imaju ugovore sa vama na nedelju ili dve, tako da je vrlo bitno da dođete do finansija kako bi mogli da iz zadržite. Ako nemate dovoljno para, pevaju vam pesmu Riblje Čorbe “Za ideale ginu budale”. Što se samih borbi tiče, to je još jedna odlično urađena stvar. Svaki član ima određeni broj akcionih poena (AP) koje može da koristi za kretanje i druge akcije (pucanje, bacanje, otvaranje…). Kada gađate u neprijatelja, možete birati cilj, kao i koliko želite precizno da gađate. Što je preciznije, trošite više AP-a. Pogodci u glavu vam najbrže povećavaju veštinu gađanja. Posle uspešnih misija, vaši puleni trebaju odmor, zavijanje, popravku opreme. Sve to možete uraditi dok ste na globalnoj mapi. Kada sam prvi put igrao, dok nisam saznao kako se koristi lečenje, danima sam išao sa plaćenicima koji su bili jednom i po nogom na onom svetu. Ajd da vidim Švarcija i Stalonea da to urade.

Jagged Alliance 2 je odličan izometriski hibrid RPG/strategije koji me i dan danas fascinira. Svima preporučujem da proba. Nadam se da će neko da iskoristi ideje koje su ljudi iz Sir-Techa razradili i da kreira nešto slično.

Leave a comment