XCOM: Enemy Unknown 1


XCOM: Enemy Unknown je duhovni naslednik originalnog XCOMa i po mom mišljenju je uspeo da prenese srž i atmosferu stare igre. Originalni XCOM je po mnogo čemu bio izuzetan. Interakcija sa okolinom, gde ste mogli rušeći zidove da se neprijatelju prikradete iza leđa ili upalite žito u kome se on krije i na taj način osvetlite prostor vašim snajperistima samo su davali novu dimenziju u planiranju borbe. U kombinaciji s mikromenadžmentom opreme za svakog vojnika, strategijom kreiranja i razvijanja baza na mapi sveta kao i vazdušnim borbama protiv različitih UFO letilica, bila je ovo igra koja mi je mesecima držala pažnju.

Borba u originalnom XCOMu

Borba u originalnom XCOMu

Izgled inventara

Izgled inventara

Borba u novom XCOMu

Borba u novom XCOMu

Borba u originalnom XCOMu je uspeo gde mnogi njegovi predhodnici nisu. Cilj igre je isti: spasiti svet od invazije malih i malo većih zelenih. Kao i u originalu, sakupljanjem delova venzemaljskih olupina i hvatanjem živih vanzemaljaca stvara se mogučnost savladavanja novih tehnologija. Na taj način se unapređuje oružje, oklopi, nove građevine u bazi. Za razliku od originala gde je bilo moguće graditi više baza po svetu, u novom XCOMu postoji samo jedna baza koju nadograđujete. Ranija uloga baza bila je i da omogući vidljivost neprijateljskih letilica koje su se nalazile van domašaja vaših radara. Sada je to osmišljeno pomoću satelita. Kao i u prvom delu, finansiranje XCOM projekta zavisi od zadovoljstva država. Novina je da kod misija uvek imate tri napadnuta mesta od kojih vi morate da odaberete samo jedno, tako da se na ostala dva povećava nezadovoljstvo. Ako se desi da tri države prestanu da finansiraju XCOM projekat-GAME OVER.

Sama mehanika borbe je odlično odrađena. Umesto akcionih poena, sada se odabirom vojnika vidi dokle može da se kreće i posle toga puca a dokle da trči bez mogućnosti pucanja. Postoje četri klase vojnika, snajperista, teškaš, jurišnik i podrška-lekar. U nekim modovima igre se mogu kombinovati karakteristike. U početku se vode četri vojnika ali se nadogradnjom oficirskih odaja taj broj može povećati do šest.


Leave a comment

One thought on “XCOM: Enemy Unknown