Sunless Skies 1


Sunless Skies je nastavak odlične prošlogodišnje igre Sunless Sea, a njen izlazak se očekuje 2017. godine i koja će nas umesto u Pali London voditi u svemir.

Failbetterovo okruženje Palog Londona – gde je Sunless Sea druga igra u tom svetu – je neka vrsta najvećih hitova od Viktorijanske naučne fantastike, steampunka i Cthulhu mitologije, upakovan u predivnu priču koja sve ovo spaja u organsku celinu. Do sada, fokus je bio jeziv grad u jezivijem podzemnom okeanu, ali će se sada radnja prebaciti na nebo iznad nas. Evo kako Failbetter opisuje svet u Sunless Skies:

“Ovo je Viktorijanska Imperija u svemiru – Visokim Bespućima – “blistavoj, predivnoj noći” u carstvu zvezda. Carica je napustila London i pokrenula seobu u Visoka Bespuća, kako bi izgradila novo britansko Carstvo. Od vas zavisi da li će Imperija biti autoritativna, boemska, revolucionarna ili odmetnička.”

Što se tiče samog  ‘sunless’ aspekta, “Zvezde umiru. Zvezde su Sudije: one su izumitelji, arbitri i egzekutori zakona Univerzuma – ali je revolucija počela i zvezde su žrtve.” H.G. Wells i CS Lewis imaju najviše uticaja na ovu igru, kao i  Leigh Brackett, stil art nouvea i… Event Horizon. Tamo gde krećemo, neće nam trebati oči da gledamo.

Priče su u centru ovih igara, što je Failbetterov zaštitni znak, ali nam se čini da će se i ovde pratiti i nadograđivati aspekt ukletog putovanja. “Poboljšavamo one stvari koje nam se sviđaju, i unapređujemo korisničko iskustvo. Biće to nemilosrdna igra, ali vredna vašeg vremena.”

Da li to znači da će biti “lakša”, vreme će pokazati. Uvek sam igrao Sea očekujući propast.  Znam mnoge koji su se borili sa ciljevima da napune brod gorivom ili da im posada uvek bude sita/da nisu besi. To je vršilo ogroman pritisak koji ih je odvraćao od istraživanja dubokih voda i pronalaženja novih priča.

Sve je ovo sjajno i bajno, ali nas brine što za Sunless Sea, Failbetter priča o Kickstarteru, tako da nije 100% sigurno da će se ovaj projekat i ostvariti. Kickstarter neće krenutu pre februara 2017. godine, tako da se nadamo nekim kadrovima iz igre, ili slikama uskoro. Trenutno ne postoji ni sajt za igru.

Kad smo kod Sunless serijala, Zumbariner ekspanzija za Sunless Sea će se pojaviti 11. oktobra.

Izvor: rockpapershotgun.com


Leave a comment

One thought on “Sunless Skies