Trenutak kada je rođen akcioni RPG


Diablo nije bio prvi akcioni RPG u realnom vremenu. Igre poput Ultima VII kreirane su godinama pre njega, kao što je bio slučaj sa konzolnim precima poput Castlevania II, Zelda i igara poput Xanadu. Ali je Diablo iznedrio akcioni RPG (ARPG) kakav znamo danas – sa inventarima, nivoima sa generisanim tamnicama i odrugim osobenostima koje se i dan danas koriste. Na GDC konferenciji koja je održana prošle nedelje, ko-osnivač Blizzard North-a, David Brevik (sada vlasnik  Graybeard Games) dao je dublji prikaz kako je Diablo stvaran, prikazujući originalni dokument sa dizajnom (koji je on uploadovao tokom prošlog vikenda).

David Brevik

David Brevik

Jedna od najinteresantnijih stvari o kojima je Brevik pričao, vezana za poreklo Diabla bila je ideja da to bude “komplikovana potezna igra.” Kao glavni programer, Brevik je bio potpuno predan tom dizajnu. Njegove kolege u Blizzardu nisu bile. “Na kraju nam je Blizzard South prišao i rekao, ‘Stvarno bi voleli da ovo bude real-time igra.” Moja reakcija je bila, “O čemu vi ljudi pričate? U realnom vremenu? Ne, ne, ne, ne, ovo nije jedna od vaših strategija,” rekao je, misleći na Warcraft.

Brevik je izjavio da je sa Diablom želeo da ostvari napeto donošenje odluka poput onih u igrama Wizardry i Rogue: “Stvarno sam voleo tu tenziju, voleo sam znojave dlanove uzrokovane onim odlukama gde može da se rodi misao “radio sam na ovom čudu i izgubiću dve nedelje igranja ako loše odlučim”. Tako da nisam želeo da se tog dizajna lako odreknem. [Blizzard] je na to rekao ‘Da, ali, znaš, biće bolje u realnom vremenu.’ Na kraju, jednog dana se glasalo o tome. Svi smo se našli u kuhinji i glasali, samo sam ja bio protiv a svi ostali za. Na kraju sam rekao, “U redu, pretpostavljam da možemo da to uradimo.”

Kada se složio da promeni dizajn, Brevik je pregovarao za više para kako bi završio projekat. “Pozvao sam Blizzard South i rekao, ‘Ovo će prouzrokovati veliko odlagaje projekta, oduzeće nam mnogo vremena, moramo da preradimo mnogo stvari, trebaće mi večnost da isprogramiram ovo. Potrebna nam je još jedna velika uplata, ali ćemo nastaviti sa radom i završićemo ga.’ Složili su se sa tim. Tako da sam seo da radim jednog petka pododne i za nekoliko sati sam ga već završio,” rekao je Brevik kroz smeh.

ARPG prosvetljenje

Najbolji akcioni RPG Diablo

Najbolji akcioni RPG Diablo

Brevik opisuje trenutak kada je Diablo transformisao iz turn-based u real-time, kao jedan od najupečatljivijih i najživopisnijih momenata u svojoj karijeri. Fix je bio iznenađujuće jednostavan ali je njegov uticaj bio ogroman. “Samo sam postavio da se odradi 20 poteza u sekundi i sve je proradilo, magično,” izjavio je. “Sećam se da sam se obračao mišu. Kliknuo sam miša, ratnik je koraknuo i lupio skeletona oborivši ga na zemlju. A moja reakcija je bila: “Gospode Bože!…Ovo je fantastično!” I sunce se probilo kroz prozor, Bog je prošetao pored mene, anđeli su pevali i sada sam siguran, to je bio trenutak kada je akcioni RPG rođen. Bio sam dovoljno srećan da budem tamo u tom trenutku i to je bilo čudesno, nešto što nikada neću zaboraviti.” Brevik je izjavio da je ova promena, koja se desila šest meseci od početka razvoja igre, bio prekretnica u projektu.

Izvor: pcgamer.com

Leave a comment