Achtung! Cthulhu Tactics-opis


Achtung! Cthulhu Tactics je potezna strategija smeštena u alternativni svet Dugog svetskog rata. Operacija Overlord je u zamahu, ali Nemci spremaju tajno oružje u šumama Ardena. Hitlerova potraga za okultnim omogućilo im je kontrolu nad Lofkraftovim čudovištima. To im daje prednost u borbama sa saveznicima, a tim od četri komandosa ima cilj da im pomrsi račune.

Achtung! Cthulhu Tactics će biti zanimljiva igračima koji vole igre tipa Jagged Alliance i XCOM. Ali mu nedostaje malo začina da se svrsta uz ove velikane.

Achtung! Cthulhu Tactics likovi

Vaša družina

Vaša družina

U borbama vodite četri lika, gde svako ima svoje specijalnosti. Kapetan Erik Haris, “Jazavac”, predvodnik je ove male grupe. On je lider koji inspiriše svoje ratnike ali i iskusan sa eksperimentalnim oružjem. Indijac Aki “Oko” Sing je specijalac za blisku borbu. Njegova sposobnost je transformacija u vrtlog sečiva. Treći član tima je Amerikanac Brendon Karter, koji majstorski barata automatskim oružjem. Na kraju, jedini ženski akter, Francuskinja Ariana Duboa, sa svojim poludemonskim moćima, može da isisava živornu energiju neprijateljima.

Achtung! Cthulhu Tactics gameplay

Po oprobanom receptu poteznih strategija, svaki borac ima određeni broj akcionih poena. Njih koristite za kretanje i za određene akcije, poput pucanja, bacanja, punjenje šaržera isl. Trudite se da u borbi imate zaklon. Ako ste zaklonjeni, protivnik ima 20% umanjenje preciznosti. Sa druge strane, ako je meta na otvorenom, povećava se preciznost za 20%. Druga bitna stvar pri pozicioniranju vojnika jeste ugao gledanja. Plava polja predstavljaju prostor u kome vojnik može da reaguje pri projavi neprijatelja.

Vidljivo polje

Vidljivo polje

Kao što smo naveli, svaki vojnik u Achtung! Cthulhu Tactics ima svoje specijalne poteze. Pri tome je za njihovo korišćenje potrebno imati MP (Momentum Points). Sa dobijanjem nivoa, povećava se i količina MP. Neke specijalke su toliko korisne, da se skoro čine kao varanje. Pre svega tu mislim na korišćenje sekundarnog oružja. Pri tome, možete ga koristiti više puta, sve dok ne potrošite sav MP. Ponekad mi je bilo dovoljno da se Indijac Aki zaleti u protivnika, ošamuti ga, oduzme pola života hladnim oružjem a zatim pištoljem razvali ceo odred koji ga okružuje. Neki specijalni potezi troše manje MP poena od drugih, dok drugi imaju bonuse da se ne troše MP ako je napad uspešan. Zbog svega toga, pažljivo planirajte. Tim iz Auroch Digital studija je u ovom segmentu odradio odličan posao. Za to je zaslužan i poznati stoni RPG sistem Modiphius Entertainmenta. na kome je igra bazirana.

Najgore odrađen deo u igri je protivnički IA. Čak je i originalni Jagged Alliance imao mnogo bolju veštačku inteligenciju. Neprijatelji vas vide, a onda otrče krug oko vas i stanu u osmatranje. Sa druge strane, dizajn protivnika je interesantan, predstavlja kombinaciju Lovekraftovih čudovišta i Nacističkih trupa. Mnogi imaju specijalne veštine slične vašim, koji mogu da naprave pometnju na bojištu.

Achtung! Cthulhu Tactics grafika

Borba

Borba

Grafika u igri je simpatična, ali ne oduzima dah. Dizajn vaših ratnika, koji podseća na olovne vojnike, ima neki vintage šmek. Što se tiče mapa, dosta su slične i posle određenog vremena postaju dosadne. Druga loša stvar je totalna linearnost na mapi. Ono što dodatno frustrira je fog of war, koji se diže čak i kada jednom prođete mapu. Ako nešto propustite, pa krenete da tražite po mapi, može se desiti da se izgubite. Svuda oko vas je mrak a nemate pritom mogućnost da otvorite mapu i vidite gde ste, već je neophodno nači put do cilja.

Fog of war

Fog of war

 

Achtung! Cthulhu Tactics zaključak

Igru preporučujem, pre svega zbog dobro implementiranog sistema impulsnih poena (MP). Taj segment je najzanimljiviji jer daje fleksibilnost u borbama. Specijalne veštine koje su vezane za MP daju svakom vojniku drugačiji pristup borbi. Zahvaljujuči tome, možemo da zažmurimo na jedno oko što se tiče monotonosti mapa.

Leave a comment