XCOM2 OPIS 4


XCOM2 je dugo isčekivani nastavak igre XCOM: Enemy Unknown iz 2012. godine, i dešava se 20 godina kasnije. Iako je sistem borbe gotovo identičan prethodnoj igri, XCOM2 ipak donosi i neke novine. Za razliku od prethodnog dela gde je cilj bio odbrana od invazije vanzemaljaca, ovde su vanzemaljci već okupirali planetu a akcenat je stavljen na takozvanu gerila borbu. Ciljevi misija su često sabotaža i ekstrakcija podataka ili VIP osoblja. Misije su uglavnom ograničene brojem krugova tako da igrač mora stalno da ide napred u nepoznato. U ovakvim misijama tim XCOM vojnika kreće prikriven od očiju vanzemaljaca što omogućava postavljanje zaseda i pravovremeno postavljanje jedinca na taktičke položaje.

XCOM2 Psi Operativac Mentalista

XCOM2 Psi Operativac

U XCOM2 postoje četiri početne klase vojnika: rendžer, bombaš, snajperista i specijalista. Svaka klasa ima set unukatnih sposobnosti. Rendžer je jedinca pogodna za istraživanje i blisku borbu, poseduje moćan napad za blisku borbu poguban za jedinice sa slabijim oklopom. Bombaš je ekpert za uništavanje, najefikasniji protiv grupisanih protivnika ali ima i mogućnost uništavnja zaklona protivničkih jedinica čineći ih tako lakom metom za ostale. Specijalista je ekspert za hakovanje, najefikasniji je protiv mehanizovanih jedinica ali može biti efikasan kao lekar. Snajperista je specijalizovana jedinica za dalekometnu borbu i verovatno će na kraju igre biti vojnik sa najvećim brojem ubistava.

XCOM2 Avenger

XCOM2 Avenger

Peta klasa se otkriva kroz istraživanja palih vanzemaljaca i nadogradnjom Avengera, broda u kome je smeštena pobunjenička baza. Potrebno je da što pre krenete u istraživanje mentalnih osobina vanzemaljaca kako bi otključali Mentalistu. Loša stvar je da vojnik mora da bude Rookie kako bi mogao da postane Psi Operativac. Ako zakasnite sa razvojem i svi vojnici već dobiju klase, postoji opasnost da ostanete bez njega.

Razvojni tim iz Firaxis Games je nastavio sa odličnim poslom i na već dobru osnovu su dodali neke novine koje nisu mnogo promenile srž igre koja je i dalje vrlo zabavna i zarazna. Jedina zamerka je hardverska zahtevnost, koja nije opravdana u odnosu na vizuelne promene od prošlog dela. Ali, oduvek se znalo da su igre pokretač u prodaji hardvera, tako da ovo ne iznenađuje. Za igrače koji ranije nisu upoznali sa XCOMom, ova igra može da bude teška, naročito u početku. Firaxis je pred izbacivanje igre povećao težinu, jer je po njihovim rečima bila mnogo laka. To je nešto što se vrlo retko radi i nadam se da im se neće obiti o glavu. Za sada, XCOM2 predstavlja ranog kandidata za igru godine a šanse bi mu bile veće da nije imao pehove sa bagovima. Za Steam igrače, već su se pojavile zakrpe.


Leave a comment

4 thoughts on “XCOM2 OPIS