Metal Gear Survive – opis 1


Metal Gear Survive je najnoviji Konamijev naslov iz Metal Gear serijala, prvi rađen bez tvorca serijala Hideo Kojime. Igra je smeštena u isti univerzum kao i prethodni Metal Gear delovi, ima sličan vizuelni identitet, jer je korišćen FOX endžin kao i u Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain-u, ali je žanrovski skroz različita. U Metal Gear Survive, akcenat je više na “Survive” delu nego na Metal Gear-u, ali zbog marketinga, igra ima ovaj naziv, a moglo je bez problema da Metal Gear bude izostavljen.

Metal Gear Survive

Metal Gear Survive

Početak igre vas smešta u 1975. godinu usred okršaja na Matičnoj bazi, gde vojska XOF-a napada “Vojnike bez granica” čiji ste vi član. Usred sukoba, vaš komandant, legendarni Snake, uspeva da se spase u zadnjem trenutku pre otvaranja crvotočine koja usisava sve ispod sebe. U tom metežu, vi pokušavate da se nekako održite i da ne budete uvučeni, ali ne uspevate i vaša ruka ulazi u crvotočinu. Tada se ona zatvara a vi počinjete da padate.

Budite se šest meseci kasnije, kada vas Goodluck (koji me neverovatno podseća na Lorensa Fišburna) upoznaje sa stvarima koje su se desile posle vaše smrti sve do oživljavanja. Crvotočina koja se otvorila nije prva takve vrste. Ranije su se dešavali slični incidenti. Jedan od njih desio se tokom rata u Vijetnamu. Čudovište je ubilo novinara koji je uspeo da ga uslika pre svoje smrti. Vojnici u Vijetnamu su uspeli da eliminišu sva ta zombilika stvorenja koja su dobila naziv Šetači (Walkers). Utvrdilo se da su to ljudi zaraženi organizmom iz sveta koji se povezuje sa vašim preko crvotočina. Gudluck vas obaveštva da ste i vi zaraženi tim organizmom i da vam je ruka zacelila zahvaljujući njemu. Loša vest je da su vam dani odbrojani i da ćete i sami završiti kao Šetač. Jedini spas je da nađete lek, a za to je potrebno da se prebacito u njihov svet (The Dite), od milošte nazvanim “Pakao”.

Početak igre je dosta spor i na trenutke dosadan. Neke scene su statične kao da dizajneri nisu hteli da se još malo potrude. Ali dobro je poznato da đavo leži u detaljiima, a u ovoj igri je nešto ili preterano a na drugim mestima nedostaje  završna obrada. Kada se nađete u Paklu i prođete kroz kratki tutorijal kako se krijete i eliminišete Šetače, stižete do svog kampa. Tu vam pomaže Reeve, vojnik koji je učestvovao u napadu na vašu bazu. Ali, u ovim uslovima se savezi lakše sklapaju i vi zajedno krećete ka bazi koju su napravili Charon Corps. To je vojna jedinica koja je neuspešno poslata da ispita svet “Pakla”. Baza koju su ostavili je skromna, sa centralnim kopjuterom (Virgil AZ-9) koji će zameniti Goodluck-a u davanju misija, i sa nekoliko radnih stolova gde pravite oružja i opremu.

Da je Pakao negostoljubiv otkrićete vrlo brzo. Nedostatak hrane i pijaće vode je nešto sa čim ćete se boriti više nego sa Šetačima. U početku ćete konstantno tražiti hranu, pićete prljavu vodu od koje vam može biti muka. I taman kada sve uspete da dovedete u neku normalu, misija vam propadne. Igra je teška, jer će vam osim hrane i vode, često biti potreban kiseonik, u predelima gde postoji Prašina (The Dust). Tada je potrebno da vodite računa o svim svojim parametrima, plus o Šetačima koji su svuda unaokolo.

Lov u Metal Gear Survive

Lov u Metal Gear Survive

Dizajneri su osmislili igru koja će biti slična prethodnim po pitanju mehanike ali su ubacili novine koje su pokvarile balans. Metal Gear Survive traži konstantnu Internet konekciju, čak i za single player kampanju. Jeste da danas skoro svako ima flat net, ali skoro. Verujem da je kao posledica toga proisteklo da nema snimanja pozicija na bilo kom mestu, ili bar češće tokom misija. Na taj način bi serveri koji čuvaju te informacije bili mnogo opterećeniji. Ovako, imate ređa snimanja i manje opterećenje na serverima a veću frustraciju igrača. Ne znam koliko je Konami ovim dobio, a koliko izgubio.

Borbe su interesantne, ali ne baš i logične. Na početku imate samo koplje i nož. Nož je efikasan kada se prišunjate sa leđa, a za borbe sa većim brojem Šetača možete koristiti ogradu. Da, pravu, dvoipometarsku ogradu koju držite u svojoj Sport Bili torbici i samo je postavite ispred horde zombija koji samo pravoliniski jure ka vama, a vi ih kopljem roštiljate kroz nju. Ograde, koplja i ostale stvari morate da pravite u bazi. Za to vam je potrebno dovoljno materijala koji skupljate po mapama. Tu nalazite i recepte za nove sprave, oružja, opremu, hranu…milion stvari koje vam mogu trebati. To je još jedna stvar o kojoj treba voditi računa dok ste u misijama.

Walkers-Šetači

Walkers-Šetači

RPG element se ogleda u nadogradnji lika, gde možete da forsirate rezličite grane. Pomoću tih otključanih sposobnosti možete vršiti razne kombo udarce, bacati ili izbegavati Šetače itd. Ono što mi se nije dopalo u ovom segmentu igre jeste da se za nadogradnju traži Kuban energija. Nju skupljate iz Kuban kristala koje možete naći na samoj površini, kao neke stalagmite koji izbijaju iz zemlje. Ali mnogo češće, vadite ih sa tela mrtvih Šetača. Često se desi da ste na neki način ograničeni, pa ne možete da dođete do tih kristala. Ako njih gledamo kao neke iskustvene poene, može se desiti da ih ne pokupite i ostanete kratkih rukava. Ako je već moguće da se izbaci ograda iz džepa, mogli su da drugačije reše taj deo oko skupljanja kristala. Jedna opcija pri nadogradnji lika jeste da se brže skupljaju resursi, ali opet…

Osim nadogradnje lika, interesantna i važna je nadogradnja same baze, kao i misije u kojima ćete nalaziti druge ljude koji će vam pomagati u bazi. Za sve to je potreban različit materijal. Zato kada ste u mogućnosti, skupljajte sve što vam je dostupno na mapi. Nadogradnjom baze možete doći do konstantnog izvora pijaće vode i hrane, što smanjuje pritisak u igri i omogućava vam da se fokusirate na samu misiju. Kako napredujete sa opremom i oružjem, mnogo je lakše doći do potrebnih resursa.

Baza u Metal Gear Survive

Baza u Metal Gear Survive

Metal Gear Survive je zabavna igra, ako joj date šansu. Početak je težak, sa svim stvarima o kojima morate da vodite računa. Kada prođete tu početnu fazu, počinje da se odvija interesantna priča. Konami je dosta detalja uneo u ovaj naslov, ali postoje i ozbiljni propusti. Internet konekcija i plaćanje za save slot su minusi koji su najviše iritirali korisnike. Meni to nije smetalo, koliko nedostatak češćih automatskih snimanja. Ali u kasnijim nivoima, kada imate više teleportacionih tačaka, čak ni to ne predstavlja toliki problem.

Metal Gear Survive je izašao za PC, Xbox One i PlayStation 4. Ovom prilikom se zahvaljujem ComputerLandu koji nam je poklonio igru. Najnovije igre možete kupovati na njihovom web shopu a informacije o njihovim aktivnostima pratiti na Instagram profilu.

 


Leave a comment

One thought on “Metal Gear Survive – opis