Phoenix Point-prvi utisci 1


Phoenix Point je naslov koji pratim od samog starta. Džulijen Golop (Julian Gollop), jedan od kreatora originalnih XCOM igara je glavni čovek ovog projekta, koji će nas vratiti korenima. Imao sam mogućnost da probam pre-alfa verziju i utisci su odlični.

Zahvalujući ljudima iz Snapshot Gamesa, dobio sam priliku da probam nekoliko misija. Jedna je pregenerisana a druga mapa je slučajno generisana. U oba slučaja sam vodio tim od 4 vojnika. Jedan snajperista, mitraljezac i dva jurišnika sa automatskim puškama, Cilj je eliminacija svih neprijatelja na mapi. Igra veoma podseća na nove Firaxisove XCOM naslove. Kretanje, prikaz polja do koga se možete kretati kako bi posle mogli da izvršavate još neku akciju…to je skoro istovetno.

Ono što je različito jeste prijateljska vatra. Neprijatno sam se iznenadio kada je jedan metak iz mitraljeza završio u panciru drugog vojnika. U Phoenix Point-u se računa trajektorija svakog metka, koji ne bira da li će završiti u neprijatelju, prijatelju ili nekom zaklonu. On če uraditi jedino što ume, napraviće štetu. Taj deo sa štetom je veoma zanimljiv. Desilo mi se da metak pogodi opremu koju nosim i ostanem bez bacača granata. Drugi put sam ostao bez snajper puške.

Phoenix Point nišanjenje

Phoenix Point nišanjenje

Obe misije imaju “kraljicu” koja ima ogroman broj XP-a i jake štitove. Kod takvih velikih meta, možete birati deo tela koji ciljate. Na taj način možete probati da je usporite ako gađate noge, ili da ublažite njen napad raznoseći klješta. Ako imate sreće kao ja, snajperista u glavu i mitraljezac u stomak mogu završiti posao. Ako je suditi po ovim mapama, igra neće biti laka, ali to joj daje još veću draž. Ipak, ostavljanje mrtvih vojnika na bojnom polju za mene nije opcija, tako da će da rade ili snimljene pozicije ili ću mnogo opreznije pristupati borbama.

Phoenix Point kraljica

Phoenix Point kraljica

Phoenix Point-ciljanje u glavuPhoenix Point

Phoenix Point-ciljanje u glavu

U toku je velika rasprava, da li su single player igre na izdisaju zbog sve veće popularizacije multiplayer igara. Mnogo je lakše napraviti igru gde stvorite okruženje, date neka pravila i pusti ljude da se rokaju. Skoro mi dođe kao neki gejming rijaliti. Ali igre koje osim samog gameplaya nude dobru priču i ubedljive karaktere nikada neće moći da propadnu.

Zato sam oduševljen količinom detalja koje je utkan u priču oko Phoenix Point-a. A takva posvećenost detaljima mora da da rezultate. Ta količina detalja me je fascinirala i kod originalne XCOM igre, gde ste imali taktičke borbe, kreiranje baza, razvoj vanzemaljske tehnologije, vazdušne borbe. I sve je to bilo izmešano u savršeni igračku oblandu.

Phoenix Point je bio očekivan za ovu godinu. ali je zbog veličine i kompleksnosti termin prebačen za 2019. godinu. Do tada sa isčekivanjem pratimo njihov razvoj.

Phoenix Point - misija uspešna

Phoenix Point – misija uspešna


Leave a comment

One thought on “Phoenix Point-prvi utisci