Vampyr-opis 1


Vampyr je RPG koji sam pratio od njegove najave. Igra je smeštena u London, tokom prvog svetskog rata. Glavni junak, doktor Džonatan Rid (Jonathan Reid) budi se na hrpi leševa, slab i žedan. Žedan krvi. Zaslepljen tom žeđi, on napada prvu osobu na koju nailazi i lišava je života. Na žalost, bila je to njegova sestra koja je okrenula ceo London u potrazi za njegovim telom.

Ovako počinje ovaj veoma zanimljiv naslov. Doktor, koji se ceo život vodio racionalnim i naukom, sada je suočen sa sujeverjem i natprirodinim. U gradu u kome hara španska groznica, smrt postaje uobičajna pojava. Cela situacija za gubitkom sećanja, napadom i ubistvom sestre…sve izgleda kao košmar. Ali Rid ne uspeva da se iz njega probudi i shvata da se desilo nešto što ne može lako da objasni. Zato kreće u istraživanje cele situacije. Uskoro će saznati da u Londonu hara nešto mnogo opasnije od španske groznice.

Na samom početku igre, Rid se sreće sa lovcima na vampire koji žele da ga vrate u grob, ali ovog puta trajno. Ali nisu oni jedini protivnici od kojih se treba paziti. Uskoro će saznati da ima raznih vampira, od kojih mnogo ne dele simpatije ni prema svojoj vrsti. Kako je doktor veoma slab, potreban mu je odmor i plan za dalje napredovanje kroz grad. Odmah otkriva da je sunce postalo neprijatelj, a tama saveznik i spas. Sa mačetom u jednoj i drvenim kolcemu drugoj ruci kreće u istraživanje jezivih ulica Londona.

U gradu će sretati različite likove, koji će shodno svom karakteru pričati svoje priče. U tim razgovorima je srž igre. Proveo sam više vremena prićajući sa pijancima, medicinskim sestrama i doktorima, nego u borbi. U razgovorima ćete dobijati tragove koji vode do novih zadataka ali i do novih pitanja za likove u igri. Što više znate o nekom liku, to je njegova krv vrednija. U igri se koristi auto save,  zato vodite računa o svojim postupcima. Pritiskom na taster “V” ulazite u vampirski mod, koji me dosta podseća na Geraltov “witcher senses”. U njemu možete pratiti tragove krvi ali i steći predstavu u svom okruženju, jer vam se prikazuju protivnici ali i potencijalne žrtve.

Na igraču je da balansira između žeđi za krvlju i težine igranja. Što ste krvožedniji, sa svakom žrtvom postajete jači a igra lakša. Ali svako ubistvo utiče na dalji tok igre, jer su likovi povezani. Ali ma koliko želeli da budete dobri, nekada to jednostavno neće biti moguće. Srešćete se sa neprijateljem koji se jednostavno ne može poraziti bez jačanja igrača. Tada morate doneti tešku odluku koga ćete lišiti života.

Borba nije preterano interesantna, ali dovoljno da može da podigne adrenalin s vremena na vreme. Sa oružjem koje Rid nosi i vampirskim moćima možete ući u borbu i sa jačim protivnicima. Zdravlje, energija i krv su parametri koji utiču na borbu. Udarci troše energiju a vampirske moći krv. Zato ih mudro koristite.

Vampyr lovci na vampire

Vampyr lovci na vampire

Vampyr je čistokrvni RPG a kao takav, ima razrađen sistem nadogradnje lika. Kada imate dovoljno iskustvenih poena, potrebno vam je utočište u kome ćete moći da to uradite. Nađite krevet, i pred “spavanje” birate šta unapređujete. Za unapređenje opreme koristite radne stolove koje takođe nalazite u utočištima koja su raspoređena širom Londona. Pravljenje lekova, napitaka i nadogradnja oružja je od velike pomoći, zato budite vredni.

Grad je podeljen po oblastima, i možete pratiti ko od vaših poznanika gde živi, i koji mu je zdravstveni status. Ukoliko je neko od njih bolestan, vidi se kako to utiče za njegov kvalitet krvi. Doktor Rid je tu da ih izleči, poboljša krv a ako to poželi, i da im je uzme.

Građani u Vampyru

Građani u Vampyru

Muzika odlično prati atmosferu jada i beznađa, u gradu suočenim sa kataklizmom. Igra ima Penny Dreadful vajb, što je dovoljan razlog da krenete u rešavanje misterije svog vampirskog prokletstva. Prelepa grafika koju nam pruža Unreal endžin i prekaljeni izdavač Focus Home Interactive koji je već izbacio mnoge RPG naslove su garancija da će vas Vampyr zabaviti i uvesti vas u jednu kompleksnu i mračnu priču u kojoj ćete danima uživati.

 

 

 


Leave a comment

One thought on “Vampyr-opis