Divinity: Original Sin 2 – Opis


Divinity: Original Sin 2 je RPG koji vas vodi u avanturu epskih razmera. Kako je trajanje karantina sve nas vezalo za kuću, došao je pravi trenutak da uđem u svet Rivellona. Ovakve igre zahtevaju vreme i posvećenost, tako da sam imao dilemu između ovog naslova i drugog RPG bisera, Pathfinder: Kingmakera. Nedavna objava iz Larian Studia o njihovom radu na trećem delu Baldurs Gate sage bila je odlučujuća da to bude Original Sin 2.

Priča u Divinity: Original Sin 2

Priča počinje vašim zarobljavanjem i slanjem u kaznenu koloniju, ostrvo zvano  Tvđava Zadovoljstva (Fort Joy). Svet Rivellona sadrži životnu silu, takozvani Izvor (Source). Malobrojni mogu da je kontrolišu a vi ste jedan od njih. Ali Source ima svoju negaciju Prazninu (Void) iz koje su se pojavila čudovišta (Voidwoken) koja ugrižavaju živote ljudi u Rivellonu.

Kao jedan od Čarobnjaka, možete da upravljate Sourceom, ali time privlačite bića iz Voida. Iz tog razloga je oformljen Božanski Red (Divine Order) koji ima za cilj eliminaciju svih Čarobnjaka. Manje Čarobnjaka, manje korišćenja Source-a, manje čudovišta. Jednostavna logika, zar ne? Na žalost situacija je malo komplikovanija. Granica koja postoji između sveta Rivellona i Praznine je probijena, a borba između njegovih stanovnika samo olakšava posao čudovištima.

U toj komplikovanoj situaciji, na vama je da nađete rešenje i izbavite svet od propasti. Na vašu sreću, niste sami na ovom teškom zadatku. Svet je pun zanimljivih likova, čije su životne priče povezanje sa sudbinom sveta.

Likovi

Na početku igre možete odabrati da u avanturu uđete kao jedan od predefinisanih likova. Svako od njih ima pozadinsku priču i svoj cilj. Meni je bilo zanimljivije da kreiram svog lika, Ostali koje ne izaberete se pojavljuju u toku igre i mogu biti vaši pratioci. Iako nisam doživeo “Yoshimo momenat” bilo je interesantnih situacija tokom igre. Preporučujem vam da odmah okupite družinu po vašoj meri, jer vas oni neće čekati doveka.

Divinity Original Sin 2 družina

Divinity Original Sin 2 družina

Moja izabrana družina se sastojala od Sebille, vilovnjakinje, verovatno najsmrtonosnijeg člana, Ifan Ben-Mezd, strelca i Fane, čarobnjaka. I ovde je uključen već uobičajan segment romanse sa pratiocima. Svakako jedan od najčudnijih trenutaka u igri bio je kada mi se Fane nabacivao. Ne bi to bilo toliko čudno, da je imao malo mesa na kostima. Svako od pratilaca je imao priču koja je bila vredna praćenja, i to je nešto za šta skidam kapu Larian Studiju.

Questovi vaših saboraca

Questovi vaših saboraca

Svako od likova ima karakteristike koje poboljšavate sa povećanjem nivoa. Snaga, finese, konstitucija, inteligencija, memorija, inicijativa…sve to utiče na karakteristike likova. U zavisnosti od veština koje lik poseduje, uče se magije i potezi koji se koriste u borbi.

Ako više volite da kroz igru prođete sami, i to je moguće. Takođe u kasnijim činovima možete unajmljivati i plaćenike, ako vam likovi iz družine dosade. Ti plaćenici nemaju svoje priče i tu su samo kao pomoć u borbi.

Borba

Borba je ono što sve priče, pratioce i lokacije prožima. To je uvek bila najinteresantnija strana RPG igara, uz loot koji posle toga sledi. Borba se nije izmenila u odnosu na prvi deo igre. U zavisnosti od karakteristika likova koji učestvuju u borbi, pravi se red po kome će se vršiti akcije likova. Najveći broj pratilaca koji možete voditi je četiri. Svaki učesnik ima određeni broj akcionih poena. Njih koristite za borbu i kretanje. Ključno je da dobro izanalizirate koje su akcije koje malo troše a puno daju. Mojoj družini je to bilo Bouncing Shield, Raise Bone Widow kao i Backlash. A kada bi se Sebille našla iza nekog, tome više nije bilo spasa.

Već smo u prvom delu navikli na uticaj elemenata u borbi. To ni ovde ne izostaje. Ako ste u vodi i neko baci munju pored vas, i vi ćete osetiti njenu moć. Kombinacija ulja sa vatrom, vode sa ledom ili munjama, može da proizvede spektakularne momente. Ali budite oprezni na prijateljsku vatru. Boli kao neprijateljska.

Vodite računa kada ulazite u borbu o nivou protivnika. Jedan ili dva nivoa iznad su prihvatljivi, a posle toga je sve pravi izazov. Za mene je prekretnica bila spasavanje Saheile od Roosta. Tu sam se namučio, jer sam u borbu ušao sa mnogo slabijom družinom od protivnika. Jedva uspeh da spasim živu glavu. Ali je iskustvo koje sam tada dobio uticalo da mi ostatak igre bude lakši.

Trgovina i pravljenje predmeta

Pravljenje predmeta ja za mene bila igra u igri. Čitanje knjiga, nalaženje recepata i pravljenje predmeta po njima deluje krajnje zanimljivo. Da ne pričamo kako je unosno, jer cena predmeta koje pravite raste sa vašim nivoima. Dobro je da jedan od članova družine bude vešt u trgovini, jer na taj načim možete značajno da zaradite. Predmete koristite često, a prodajte ako vam ne trebaju. Ja sam kao hrčak čuvao sve i svašta, pa sam imao problem da nađem neki predmet kada mi treba. Da ne pričamo o preopterećenju, jer u zavisnosti od snage, imate u maksimalnu težinu koju možete nositi.

Divinity: Original Sin 2 je odlična igra, sa svim elementima koje jedan RPG treba da ima. Sa njom sam oborio stari rekord sa 277 sati provedenim u igri, koji je držao Witcher 3 sa 184. I svaki sat je vredeo!

Leave a comment