Pathfinder: Kingmaker – Definitive Edition- opis


Pathfinder: Kingmaker – Definitive Edition je ruska salata smišljena u Owlcatovoj kuhinji. Baziran na Paizo stonom RPGu, ovo je mešavina CRPGa, istraživanja i vođenja države. Svaki od ovih elemenata je podjednako važan ako želite da budete uspešni. Ovako dobar miks raznih elemenata unutar jedne igre nisam video još od originalnog XCOMa, gde ste imali taktičke misije, borbe u vazduhu i menadžment baze.

Ovo vreme i smanjene društvene aktivnosti su igračima dali više vremena da provedu  pored svojih ljubimaca. A vreme je nešto što je neophodno ako želite da uronite u fantastičan svet Pathfinder: Kingmakera.

Svet u Pathfinder: Kingmaker-u

Svet Kingmakera je već detaljno osmišljen od strane Paiza i pre izlaska igre. Istorija zemlje u koju ulazimo je bogata i krvava.  Kao što samo ime igre sugeriše, istražujemo ovaj svet, stazu po stazu. To istraživanje će vam oduzeti dosta vremena, družina će se umarati i biće joj potreban odmor. Mnoge lokacije nećete moći da otkrijete ukoliko nemate nekog člana družine sa dobrom percepcijom. Kada pravite kamp, možete dodelivati zaduženja članovima družine, kako bi lovili, spremali hranu ili čuvali stražu. U zatvorenom prostoru, obavezno koristite porcije.

Sada, posle nebrojeno sati igranja, teško mi je da verujem kako se u početku malo zna i šta nam sve igra sprema. A bio sam na ivici da po treći put odustanem od igre, na istom mestu. Iz nekog razloga mapa sa borbom izmedju Mitsova i Kobolda, u pećinama Starog Javora (Old Sycamore) mi nikako nije legla. Ali kada sam to prebrodio, sve je krenulo na bolje. Tada počinjete da okupljate družinu u čije ćete sudbine biti veoma uključeni.

Radnja avanture se odigrava u svetu Golarion, na severnoj granici oblasti koja se zove Rečna Kraljevstva, Tu, između moćnih kraljevstva, ugnezdilo se jedno parče zemlje, koje niko nije mogao da pripitomi. Otuda i ime, Ukradene Zemlje (Stolen Lands), kao zemlja koju morate ukrasti od bandita, čudovišta, gramzivih kraljeva okolnih zemalja, ali i nečeg nevidljivog, neobjašnjivog.

Pripojeni regioni

Pripojeni regioni

Priča u Pathfinder: Kingmakeru

Na ovom projektu je radio Chris Avellone i uspeo je da još jednom kreira uzbudljivu priču i odlične likove. Početak je uobičajan. Vi ste jedan od plaćenika koji je došao u Restov, kraljevstvo koje se graniči sa Ukradnom Zemljom. Vladari Restova su rešili da uvedu red u zemlju koja im je tako bilzu i koja im zbog te anarhije pravi probleme. Prvi zadatak je da se rešite Stag Lorda, vođe razbojnika koji je negde u Ukradenim Zemljama napravio svoje uporište. Ako uspete u ovom zadatku, postaćete novi gospodar ovih zemalja. Tek tada počinju problemi, jer morate odgonetnuti pojavu raznih čudovišta širom vaše zemlje.

Baron Ukradenih Zemalja

Baron Ukradenih Zemalja

Uskoro saznajete da je prostor u kome vladate mesto koje se nebrojeno puta podizalo iz pepela i u njega vraćalo. Da posoji neka viša sila koja vam se protivi i želi da vas uništi. Kako odmičete u igri, saznaćete za motive i ciljeve tog neprijatenja, koji se pružaju nebrojeno godina u prošlost. Vi ste upleteni u perverznu igru koja traje od početka vremena. A kakav će kraj biti, naravno, zavisi od vas.

Nyrissino prokletstvo

Nyrissino prokletstvo

Vaša družina

Od samog početka, i borbe sa Stag Lordom, oko vas je družina koja će vam pomagati u borbama. Svaki od njih ima svoje želje, a na Vama je da li ćete ih pratiti na putu ili biti protiv. Ako igrate kao dobar lik, zle odluke uziču na vašu karakter dobar/zao, i možete zbog promene izgubiti neke osobine. Meni se kao paladinu hospitaleru desilo da više nisam mogao da lečim, jer sam od lawful good prešao u neutral good. Iz tog razloga, najbolje je da vam družina bude sličnih ubeđenja, mada je tada igra predvidljivija. Ali i bez toga, imaćete pune ruke posla, pa razmišljanje o mogućoj izdaji nekog od članova samo povećava nivo stresa.

Družina može da sadrži do šest članova, i vrlo podseća na sve što smo videli u Baldurs Gate igrama. U zavisnosti od vašeg odnosa prema njima, zavisi da li će biti sa vama do kraja igre.

Oni će vam pomagati i u vođenju državom, kada počnete da vladate.

Savetnici - Pathfinder: Kingmaker

Savetnici – Pathfinder: Kingmaker

Vođenje kraljevstva u Pathfinder: Kingmaker-u

Kada postanete baron Ukadenih zemalja, problemi će početi da se nagomilavaju. Da bi ih uspešno rešili, neophodni su vam sposobni savetnici. I kada ih budete angažovali, neophodno je njihovo konstantno unapređenje. Oni će rešavati probleme i iskoristiti prilike koje vam se budu javile. Problemi smanjuju statistike vašeg kraljevstva ako ne budu uspešno rešeni. Prilike nisu toliko kritične.

Problemi i Prilike

Problemi i Prilike

Ovo je veoma važan elemenat igre, jer se mogu javiti problemi koji su toliko teški da ni jedan vaš savetnik ne može da ih reši. U tom slučaju, dolazi do pada kraljevstva i kraja igre. Meni se to češće dešavalo nego porazi u borbama. Zato mudro vodite državu. Red istraživanja pa red diplomatije. Ako vas to smara, možete u opcijama postaviti da igra rešava sve osim glavnog zapleta za vas.

Borbe u Pathfinder: Kingmaker – Definitive Edition-u

Pathfinder: Kingmaker – Definitive Edition je uveo mogućnost potezne borbe. Pre toga je postojala samo borba u realnom vremenu sa pauzom. Posle završetka Divinity: Original Sin 2, ponovo sam rešio da dam šansu ovoj igri. Tada još nije izašla Definitivna edicija i jedina mogućnost je bila borba u realnom vremenu. Prelaz sa potezne iz Divinitija na real time u Kingmakeru nije bio la. Ali kada sam se navikao, čak i posle izlaska Devinitive edicije, nisam se vraćao na poteznu. Jednostavno mi je delovala presporo. Pohvalno je što opcija postoji, pa svako može da odabere svoj omiljeni način igranja.

Većina borbi zna da bude kratka, ako ste oformili dobru družinu. Potrebno je da imate nekog ko ume da prima udarce, nekog ko ih zadaje, i narvno nekog ko sve leči. Dešavaće se da naiđete na borbe koje ne mogu da se reše lako. Tada iskoristite magične štapiće, napitke, skrolove ili neku drugačiju kombinaciju štitova i oružja. U igri ćete nalaziti na puno unikatnih predmeta koje možete da upotrebite na pametan način.

Pathfinder: Kingmaker – Definitive Edition je odlična igra, koja nudi dosta izazova. Početak može biti težak za one koji nisu upoznati sa Pathfinder sistemom, ali se brzo uhodate. Najveći probemi se mogu javljati ako ne nadogradite kraljevstvo i vaše savetnike dovoljno da reše neki problem vezan za priču. Tada je kraj igre. Sa tehničke strane, jedine probleme sam viđao sa modelima protivnika koji su se čudno cimali i preletali na drugi kraj prostorije kada bi ih savladao.

Leave a comment